На извънредно заседание Комисията по здравеопазване в Народното събрание изслушва единствения кандидат за управител на Здравната каса Станимир Михайлов, предаде репортер на "Фокус"

Той бе номиниран от парламентарната група на ПП-ДБ, след като беше обявена нова процедура за избор на управител на здравния фонд.

В началото на заседанието председателят на комисията проф. Костадин Ангелов съобщи, че след извършване на проверка на представените документи комисията е установила, че постъпилото предложение за управител на НЗОК отговаря на изискванията на раздел първи, точка втора от процедурните правила и предложеният кандидат отговаря на съответните изисквания.

"Бях номиниран от ПГ на ПП-ДБ, но държа да подчертая че не съм политически обвързан. Ако получа доверието ви, ще работя с представители на всички парламентарно представени партии и ще запазя своя експертен профил", започна представянето си Михайлов, след което фиксира свои краткосрочни и дългосрочни цели за разрешаването им.

След дадените 15 минути време по регламент на кандидата, последваха многоженство въпроси от народни представители, повечето, от които бяха свързани с изнесените от "Фокус" и други медии информации, че кандидатът на ПП-ДБ за шеф на НЗОК Станимир Михайлов е укрил собственост на фирма като по този начин той е нарушил закона срещу изпирането на пари, както и че е подал декларация с невярно съдържание за имоти.

Станимир Михайлов в отговор на въпрос за имота: "Сделките са реални, не виждам престъпление, както и няма попълване на декларация с невярно съдържание. Освен това става въпрос за препродажба на лице, с което се познаваме. Няма зла умисъл, нито щета, която е настъпила. Всички сделки са направени при един и същи нотариус, очевидно е имало грешка от негова страна. Сделката е отпреди 14 години, смятате ли, че ако е имало престъпление, нямаше да бъде разкрито досега. Всички данъци и такси са платени, включително и върху разлика в цените. Аз нямам никакво основание за притеснение".

Гласуването на кандидатурата на Станимир Михайлов ще се проведе в пленарна зала.