На 6 март се отбелязва Международения ден на пациентите с тази диагноза, съобщиха от екипа на Медицински комплекс "Д-р Щерев“. По този повод д-р Мариела Василева, хирург, специалист в направление хирургия на гърда представя полезна информация по темата.

Всяка година около 4000 жени в България се сблъскват с диагнозата "рак на гърдата“, а именно наложеното лечение води до описаното по-долу.

1. Лимфедемът се определя като увеличение с повече от 10% на обема на ръката, повече от 3 месеца след операцията. Той се дължи на нарушаване на структурите и премахване на лимфните възли, по които лимфата се оттича от ръката.

2. Риска от развитие на лимфедем 1 до 3 години след лечение на рак на гърдата варира в широки граници между 6% и 65% зависимост от приложеното лечение.

3. Средно една от всеки пет жени разива лимфедем на ръката след лечение.

4. Лимфедемът, свързан с рака на гърдата, е най-честата форма на лимфедем на ръката в Америка и много други развити страни.

5. В България липсва статистика за честотата на лимфедема.

6. С най-голяма честота лимфедем се развива след извършването на мастектомия, аксиларна дисекция на лимфните възли, химио- и лъчетерапия.

7. Основен рисков фактор за развитие на лимфедем след лечението е затлъстяването.

8. Упражненията, мануалният дренаж и компресивните ръкави могат да ограничат лимфедема, но пълното му излекуване е изключително трудно.

9. Сентинелната дисекция на лимфни възли е процедура, при която се локализират първите 1 до 3 лимфни възли по пътя на разпространение на туморните клетки в тялото. Ако в тях няма метастази, последващо премахване на още лимфни възли не се налага. Тази процедура намалява честотата на развитие на лимфедем между 6% и 13%.

10. Съвременното лечение на рака на гърдата позволява извършването на сентинелна дисекция на лимфните възли и при по-авансирали тумори, след успешно приложение на неоадювантна терапия и с това честотата на образуване на лимфедем намалява още повече.