На 3 март честваме 144 години от Освобождението на нашата Родина. Поклон пред героично загиналите воини и български Опълченци за Свободата на България. Това съобщиха организаторите на инициативата "Сдружение Азбукари“ . С химна "Мила Родино“, който е национален химн на Републиката от далечната 1964 г., ще открием Седмото издание на общобългарската инициатива "ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“.

Тази година водещ на събитието е Радослав Тодоров, който е главен хореограф на Професионален фолклорен ансамбъл "Български ритми“, създаден от Димитър Митев, чиято история вече е на 58 години. Началото на ансамбъла датира също от времето, когато е създаден и българския национален химн. Основата на музиката и текста е песента "Горда Стара планина“, написана от Цветан Радославов през 1885 година. Той я композира по пътя към бойното поле по време на Сръбско-българската война.

Тази година инициативата "ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ символично обединява молитвата на всички български граждани, солидарни със съдбата на невинните украинци и сънародниците ни, живеещи в Украйна. 3 март е национален празник на България, ден е обаче и за равносметка, и отговорност, ден за уважение и общочовешка подкрепа.

Нека с моста на хорото по целия свят, осъществяван в Деня на Свободата, да създадем мрежа от подкрепящи мисли, чувства и съпричастност с болката и тежката участ на украинските граждани. И нека българската мелодия и танц им дадат кураж и надежда за преодоляване на трудностите и да ги зареди със силен импулс на енергия за укрепване на вярата и силата на духа. С тези думи призоваваме многобройните участници в глобалното събитие "ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“, посветено на българщината и Родолюбието, да се помолим за мир в Европа и по целия свят.

На 3 март 2022 г ще се хванем за ръце и ще отбележим подобаващо Националния празник на България. Ще покажем красотата на фолклора, темперамента и позитивната емоция на българина. Ще се съберем в родова верига, защото българите имаме нужда от Единение и Възход.

Световната инициатива "ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ 2022 г. се организира от "Сдружение Азбукари“ и Единение "Българи за България“ заедно с подкрепата на Професионален ансамбъл "Български ритми“, Танцов клуб "Витоша“ и Школата по танци "Pretty Dance Hall“. За успешното провеждане на "ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ отново тази година заслуга имат и компаниите Детска кухня "Българче“ и Лактима Балкан. На терен разчитаме и на професионалистите Петьо Сталев – озвучител и екипът за професионално заснемане "Сафет студио“.

Първи третомартенския празник ще открият двете сестри Данита и Габриела Павлови. Децата са с много награди от фестивали, концерти и рецитали. Зрителите ще се насладят на техните изпълнения с "Къде си, вярна ти любов народна“ на поета Добри Чинтулов и "Отечество любезно“ на поета и Патриарх на българската литература Иван Вазов.

В ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО на 3 март 2022 г се включват още:

Боряна Василева

Таня Скечелиева

Антонио Симеонов

Роман Романов

Сорина Богомилова

Виолета Костадинова

Ива Валентинова

Ева Валентинова

Ана-Мария

Злати Петров

Валерия Момчилова

Пирина Христова

Виктор Джоргов

Веско Василев

Деница Янкова

Професионален ансамбъл "Български ритми“

Клуб по народни танци "Витоша“

Очакваме Ви на 3 март 2022 година на VII-то издание на световната инициатива "ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО". Бъдете с нас на 3 март, в 12 часа, на страницата на "ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО" и "АЗБУКАРИ" във Facebook