От 2 септември НЗОК стартира SMS и VIBER известия. Услугата първоначално ще ще бъде насочена към пациентите за издадените им протоколи за скъпоструващи лекарства. По същия начин ще бъдат уведомявани и хора с увреждения за издадените ЛКК протоколи у заявления за отпускане на помощни средства. Това предаде репортер на "Фокус".  

Целта на тази нова услуга е пациентите да бъдат максимално улеснени и да получават по всяко време информация за статуса на протоколите и заявленията си. 

"НЗОК има възможността и ще се стреми да разшири обхвата на осведоменост в реално време". Това каза подуправителят на Здравната каса проф. Момчил Мавров на представянето на новата услуга на НЗОК.

Той каза, че 85% от протоколите се одобряват в рамките на един работен ден, но за другите 15% се изисква разглеждане от комисия. Мавров допълни, че за периода март 2023 - юли 2024 са обработени 560 000 протокола. 

При допусната грешка, пациентът може да сигнализира по всяко време на посочените телефони в сайта, които са и денонощни и също така на посочените имейли на сайта на НЗОК.

За ползите на тази нова услуга, Мавров коментира, че тя позволява на хората да имат контрол при целия процес на одобрение на подадените протоколи, също така контрол върху заплащането на продуктите и възможност за по-бърза реакция за отстраняването на грешки при нужда от допълнителни документи. 

На въпрос дали са възможни измами в бъдеще, мениджърът на Информационното обслужване и проф. Мавров отговориха: 

"За известията чрез VIBER ще има логото, когато се получава съобщението, а за SMS ще бъде изпратено с абревиатурата на НЗОК със съответния номер на заявлението, което е одобрено или анулирано". 

Първоначалео системата ще търси съществуващ VIBER, а ако не се намери тогава ще се изпрати SMS. 

В следващия етап НЗОК може и да започне изпращане на известия за профилактични прегледи.

Елиза ДЕЧЕВА