Нужни са спешни действия по изготвяне на плана на евакуация на българи от Украйна

Скандална е липсата на реални действия от българските институции по отношение на сигурността на българите в Украйна. Българската диаспора е една от най-големите на територията на Украйна. Още в началото на този век нейната численост е над половин милион. Това се казва в позиция изпратена до Агенция "Фокус" от НФСБ-СИЛНА БЪЛГАРИЯ.

"Въпреки това, нито премиер, нито президент, нито МВнР имат план как да съдействат на българите в Украйна, в случай на спешна евакуация след снощната ескалация на събитията.

Европейските институции са положили максимални усилия да подсигурят дипломатите и техните семейства. Гърция спешно изработи план "Златно руно 2“, за да спаси всеки един от 120 хиляди гърци, населяващи територията на Украйна. Това бездействие на българските институции не е просто нехайство, то може да струва съсипани човешки съдби и животи.

ОСТРО ОСЪЖДАМЕ БЕЗЦЕРЕМОННИТЕ ОПИТИ ЗА АНЕКСИРАНЕ НА ТЕРИТОРИИТЕ НА ДОНЕЦКАТА И ЛУГАНСКАТА ОБЛАСТИ ОТ СТРАНАТА НА РУСИЯ. СЧИТАМЕ, ЧЕ ТОВА Е ПОРЕДЕН БРУТАЛЕН АКТ НА НЕЗАЧИТАНЕ НА МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО.

Да припомним, че с подобен безцеремонен анекс на Полша е започнала втората световна война", съобщиха от НФСБ-СИЛНА БЪЛГАРИЯ.