Настояваме за доживотен затвор без право на замяна на служителката от регистратурата на врачанската болница. Това се казва в изявление изпратено до медиите от Национално движение "Хан Кубрат“ .

Агенция "Фокус“ публикува изявлението без редакторска намеса:

"Потресени от последните събития, ние от НД "Хан Кубрат", се обръщаме към Вас уважаеми г-н Главен прокурор на Република България с призив за бързи и адекватни мерки в разследването на нелепата смърт на 44-годишната жена в приемната на Спешното отделение на врачанската болница.

Трагедията, която разтресе обществото ни на 1 февруари 2022 година, за съжаление показа истинското лице на българското здравеопазване и отношението на медицинския персонал към пациентите. За нас е неприемлив факта, че в Спешно отделение ( то за това се и нарича така) се налага да чакаш и да се молиш пред бездушни и неадекватни човешки твари (бъркащи си кафенцето) за помощ! Знаем, че това не е единствения такъв случай на умиращи хора по коридорите и стълбите на болниците в България поради липса на адекватни грижи. Ще кажете, случват се такива неща!

И може би ще сте прав. Но ние не можем да се примирим, че тази трагедия се разиграва пред очите на невръстното дете на жената. Не можем да се примирим с безпомощното излъчване и тъга на детенцето, пред чиито очи то губи своята майка. Майката е светът на едно дете! Това дете остава без света си и то заради нелепото, престъпно и вулгарно отношение на приемащия персонал! Ние от НД "Хан Кубрат" настояваме за доживотен затвор без право на замяна на служителката от регистратурата. Нека това бъде присъда за назидание! Нека всички да разберат как трябва да се отнасят хората, призовани да помагат на други хора, в болниците в България.

Мъката ни е огромна! Болката от гледката това как детето вижда смъртта на собствената си майка в приемната на болницата е неописуема. Нека всички понесат своята наказателна отговорност - от ръководството на болницата до персонала! За жалост каквото и да сторим от тук насетне няма да върне майката на това детенце, но да се молим на Бог, да спаси много други такива, които всеки ден се редят пред спешните кабинети в България!“, се казва в изявлението на НД "Хан Кубрат“.