Представители на културния сектор в България се събраха на протест пред Министерството на културата точно в 12:00 днес, предаде репортер на "Фокус".

Никой не посмя да излезе от сградата на Министерството и да поговори с протестиращите. След като шествието се придвижи до Триъгълника на властта, те за пореден път призовават за диалог с представител на Културното министерство.

На протеста присъства председателят на САБ Христо Мутафчиев, който подкани премиера Николай Денков към обсъждане на бюджета на сектора. "Г-н Денков, слезте тук и покажете, че се интересувате от българската култура", призова той.

"Взеха ни за шарани" и "Ние последната дупка на кавала ли сме" бяха част от призивите, чути от трибуната пред Народното събрание. Присъстваха също актьорите Георги Кадурин, Диана Любенова, Иван Радоев, Мариан Бачев, Евелин Костова, София Бобчева, Дарин Ангелов, както и много други представители на културния сектор, добре познати на българската публика.

Припомняме основните искания на културния сектор:

1. Да се предприемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения, както е записано в Правителствената програма т. 13.2.19.

2. Осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, за да спре унижението, на което са подложени всички, работещи в сектора.

3. Ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински духови оркестри и професионалните общински фолклорни ансамбли и общинските театри. Гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в споменатите по-горе състави, постигнат в Браншовите колективни трудови договори.

Организатори на протеста са:

• Съюз на българските музикални и танцови дейци (СБМТД)

• Съюз на артистите в България (САБ)

• Национална федерация "Култура" към КТ "Подкрепа"  

• Независима синдикална федерация "Култура" към КНСБ

Евгения ТРИФОНОВА