Много често възприемаме информацията, която изкуственият интелект ни предоставя, заради нашите предубеждения, нагласи и вярвания, а не заради чистата информация, която той ни предоставя. Масачузетският технологичен институт и Държавният университет в Аризона доказват това. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова. 

Двата университета провеждат експеримент с 310 човека, като ги разделят в три фокус групи. "Казват им, че ще общуват с чатбот, който оказва психиатрична и подкрепяща психоанализата помощ. На едната група казват, че той е изключително емпатичен, благонадежден, добронамерен; на втората група казват, че е неутрален и ще бъде студен, обективен и безпристрастен; на третата казват, че той е негативен и недобронамерен и по-скоро ще даде лоши съвети. Това цели да покаже как тяхното предварително мнение ще се проектира по-късно в комуникацията и какви резултати ще бъдат получени", обясни доц. Тодорова. 

Резултатите са очаквани и показват предубеждението като водещ двигател при формиране на мнението. "То се оказва водещо. Тъй като те са имали предварителна нагласа, по този начин са си конструирали и запитванията. Този дизайн на запитването е повлиял и на отговорите, които те са получили. Начинът, по който питаме, чисто информационно дава различие", поясни футурологът.