От 19-ти до 22-ри юли частица от мощите на св. Йоан,  Рилски Чудотворец,  съхранявани в Софийската духовна семинария, гостува на Румънската православна църква.  По молба на  манастира Пантократор (епископия на Александрия и Телеорман)  Светият Синод на БПЦ благослови мощите на Преподобния да пребивават в светата обител по повод  празника на св. Мария Магдалина - покровителка на манастира. Реликвата беше придружавана от архимандрит Мелетий,  ректор на Семинарията и протойерей Козма Поповски.

На 19-ти вечерта българската делегация  бе посрещната тържествено от епископа на Александрия и Телеорман Галактион, от игумена на манастира  архимандрит  Севастиан заедно с  братството, от протосингела архимандрит Серафим и от поклонниците. С лития  раката бе пренесена в параклиса, посветен на св. Мария Магдалина,  в който  се покои и частица от нейните мощи. Посрещането се предаваше по румънската църковна телевизия  "Trinitas TV". На 21- ви, неделя след Божествената литургия, възглавена от епископ Галактион , в нивите на манастира  бе отслужен молебен за дъжд  пред мощите на св. Йоан Рилски и св. Мария Магдалина.

На 22- ри юли, когато се празнува паметта на равноапостолната светица, в централния манастирски храм бе отслужена тържествена св. Литургия,  възглавена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум в съслужение  с епископ Галактион и епископ Нектарий. В богослужението взеха участие и игуменът архимандрит Севастиан, архимандрит Мелетий,  протойерей Козма Поповски, протойерей Кирил Синев, манастирското духовенство и гости. За живота и чудесата на св. Йоан Рилски разказа в проповедта си домакинът епископ Галактион. По време на престоя пред мощите се поклониха множество румънски поклонници и духовници, дошли специално  заради българската светиня, пишат от сайта на Българска патриаршия.

Манастирът Пантократор е издал и книга с житието, чудесата и акатиста на св. Йоан Рилски. Българската делегация  изказва дълбока благодарност на игумена архимандрит Севастиан и на протосингела архимандрит Серафим за братското гостоприемство и благоговението им към  родния Светия.