Единствено България се е съобразила с молбата на Урсула фон дер Лайен всяка страна да номинира двама кандидати за еврокомисари – един мъж и една жена. Това обясни в ефира на NOVA журналистът Момчил Инджов, кореспондент на "Клуб Z" в Брюксел. Всички останали членки са номинирали по един кандидат. Кандидатът на Естония Кая Калас е номинирана от Европейския съвет, който номинира върховния представител за външна политика.

По информация на изданието, българските номинации – Екатерина Захариева и Юлиян Попов, вече са се срещнали с Урсула фон дер Лайен.

Според Инджов оттук нататък е важно какво ще е разпределението на ресорите.

"Всякакви слухове се носят. Например "Ди Велт" пише, че Чехия ще получи енергетиката, Полша- бюджета, а Италия – икономиката. Спекулациите за българския ресор са регионална политика за Екатерина Захариева, а пък от ПП-ДБ поискаха Юлиян Попов да вземе енергетиката. Много са възможностите", каза Инджов. И допълни, че Урсула фон дер Лайен обаче не е длъжна да се съгласи с тези искания.

"Според едни източници тя трябва да представи екипа си още в петък, а според източници в ЕК, с които разговарях днес, тя трябва да представи екипа си на 11 септември", каза Инджов.

"Лично моето предположение е, че Урсула фон дер Лайен ще предпочете Екатерина Захариева по две причини. Първата е, че е жена, а жените са едва една трета. А другата причина е партийната принадлежност. Захариева е от ГЕРБ, от ЕНП, от която е и Урсула фон дер Лайен", заяви още Инджов.

"Според "Политико" Урсула фон дер Лайен е оказала натиск върху правителства да сменят своите кандидати и поне две държави са клекнали – това са Белгия и Румъния", обясни Инджов.

И припомни, че Румъния беше издигнала евродепутата Виктор Негреску, но го замени с евродепутатката Роксана Мънзату. Белгия е била склонна да продължи мандата на Дидие Рейндерс, който беше еврокомисар по правосъдието, но после издигна външния си министър Хаджа Лабиб.