Една победа на десницата в Испания и нейното задържане на власт, ще доведе до една промяна в баланса на ЕП след по-малко от година през юни 2024, когато са изборите за европейски парламент. Тогава ЕНП може да загуби някои гласове и те да прелеят, но не към крайната десница, а например към европейските консерватори и реформисти. Това каза за предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус" Момчил Инджов, кореспондент на "Клуб "Z" в Брюксел.

"Малко хора знаят, че VOX, въпреки че ги етикетират като крайнодясна, отказа да се присъедини към крайнодясната "Идентичност и демокрация“ в ЕП, а предпочете да влезе в групата на "Европейските консерватори и реформисти“ – там, където бяха полските управляващи и британските консерватори преди Брекзит", каза още той.

България в Шенген

"България очаква да бъде приета в Шенген, надява се това да стане тази година. Испанското председателство го обяви вече за един от своите приоритети, лично аз вярвам, че Народната партия няма да отмени точно това като приоритет на Испанското председателство. Ако влезем сега в Шенген, по време на Испанското председателство, което изтича в края на година - това ще бъде един своеобразен реванш за случилото се през декември 1995 г. Точно тогава Испания пак беше председател и България беше вкарана в черния списък на ЕС на страните, на които им трябват визи. Т.нар. "Списък 101", защото се състоеше от 101 държави. Това е исторически реванш и се надявам да възтържествува историческата справедливост", каза Момчил Инджов, кореспондент на "Клуб "Z" в Брюксел.

Ива ДОЙЧИНОВА