Изострянето на конфликта в Близкия изток коментира журналистът и преподавател Мохамед Халаф пред NOVA.

Той посочи, че горещата точка се премества в северната част на Ливан, където са районите, в които живеят 80 000 израелци. Халаф допълни, че те не могат да работят и да ходят на училище, и притискат Бенямин Нетаняху, за да могат да се върнат.

Журналистът посочи, че за Израел в момента най-важната организация в конфликта е "Хизбула“, тъй като тя има най-големите ресурси и е най-добре въоръжена. Той допълни, че групировката е базирана в Южен Ливан, но има инфраструктура и в Сирия.

Преподавателят посочи, че лидерът на "Хизбула“ - Хасан Насралла се е заканил, че няма да се огънат и ще последва отмъщение. "Израелците натрупват в момента пет дивизии, преместиха и елитната част 98“, допълни Халаф.

"Тази сутрин Нетаняху предложи план за прекратяване на войната в Газа. Той включва спиране на огъня, освобождаването наведнъж на всички заложници срещу освобождаването на палестинци, разоръжаване на "Хамас“ и създаване на сигурен коридор на лидера на "Хамас“ Яхия Синуар. Това няма да се случи. Конфликтът ще продължава. Войната в Газа почти е свършила, но влизаме в нова война срещу Ливан“, обясни Халаф.