Съвременният ислямски свят е хронично болен и единственият лек за него е да се избави от болежките на своя пророк Мохамед. Основният проблем е, че мюсюлманите мислят, че тяхната религия е върховна, което води до изкривена самооценка и надценяване на ислямската религия. Това каза журналистът, анализатор и преподавател Мохамед Халаф в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

"Има много и различни видове ислям, като различните течения и фракции в различните държави проповядват различни видове ислям. Единен ислям все още няма – има сблъсък между различни фракции и секти. И оттам идва объркаността на мюсюлманите по света.“   

По думите му пророкът Мохамед е умрял преди 1400 години, но все още управлява от гроба си. Той има власт в съвременния свят, който е различен от този отпреди. Хората не искат да отворят очите си за напредъка и промените в съвременния свят, а живеят в миналото. "Мюсюлманите се чувстват уязвими и обедини, че нямат никакъв принос в съвременния развиващ се технологичен свят, чийто създател и носител е западният свят. И считат, че това е породено от това, че те не изпълняват това, което се иска от тях от религията. И затова трябва да се върнат 1400 години назад и да създадат ислямския халифат. Това е идеологията на политическия агресивен ислям.“

Съвременният ислям според него е против всичко, което е свързано с модернизацията и съвременното развитие. "Мюсюлманите от Арабския свят не успяват да се интегрират и лицемерно опитват да показват съответствия, но вътрешно ненавиждат този Запад, към когото се стремят и чийто постижения желаят.“ Диктаторските режими не създават добри условия за живот, а създават бежанци, които искат по-добър живот. За съжаление според Мохамед Халаф, бягайки от лошите условия, бежанците носят със себе си недъзите на своето общество, възпитание и култура, и ги привнасят в Европа и Америка, и по този начин се получава сблъсъкът между различните ценности, различни култури и конфликтите на различните идентичности. Оттам и случващият се в момента тероризъм в Европа и Западния свят.

Войната в Ивицата Газа е проблем, който продължава от десетилетия, той е свързан с проблемите в Близкия изток като цяло, обясни анализаторът и посочи, че основният проблем за неразрешимостта на Палестинския въпрос е това, че лидерът и символ на борбата на палестинците Ясер Арафат е бил политически играч, повлиян от различните интереси на диктаторски лидери в Арабския свят. "Проблемът е, че лидерите на палестинците слушат какво им говорят на улицата, а улицата е винаги радикална и иска повече от това, което може да има. Проблемът няма как да се реши с ликвидацията на една от двете страни. Тази война продължава вече 80 години, може да продължи още 100 години, тъй като това е религиозна война с политическа окраска,“ обясни той.