Родителските срещи губят своята стойност в съвременния дигитален свят. Без съмнение в началото на учебната година, когато има нов клас или нови учители, едно събиране на всички родители, за да се представят правилата, да се представят новите учители е разумно и правилно, както и да се сформира една официална вътрешна група от самите родители. От там нататък днешните възможности на дигиталните електронни доставчици позволяват бързата комуникация за всичко. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ директорът на столичното 119-о СУ и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета на България Диян Стаматов.

Дигитализацията в образованието е полезна и все по-широко използван елемент в съвременните училища и чрез електронния дневник всеки един заинтересован родител получава на телефона си, като мобилно приложение, пълна информация за поведението и успеха на своето дете.

Освен това по думите на Диян Стаматов като допълнение  на дигиталните възможности има и възможност да се използват и часовете за консултации, които имат всеки класен ръководител и всеки учител с комуникация с родителите. Тези срещи могат да се осъществяват от 1 до 3 пъти в рамките на един учебен срок след предварителна покана в електронния дневник до родителя или с едно изговаряне между родителя и учителя.

"Няма нищо по-добро от фронталната среща, но за даден предмет и с един родител. Тогава биха могли да бъдат споделени много позитиви, както и някои недостатъци, които има ученикът в своята индивидуална подготовка,“ обясни той, като според него това е един много по-положителен вариант, който е еднакво позитивен за трите страни: ученици, родители и учители.

Учителите в съвременния и динамично променящ се свят също са поставени пред все по-нови и различни предизвикателства в работата си, като едно от тях си остава ученето, което според директора на столичното училище се обуславя от "трудните“ учебници, усложнените учебни планове и учебни програми, както и информационния бум и лесният достъп до информация от всякакво естество.

Една от големите битки всеки час с мобилните телефони, но новата съвременна битка обаче е използването на вейпчета, разказа още Диян Стаматов, като според него прави впечатление, че използването на такива електронни цигари или устройства спада вече до 5-6 клас. "Това е едно сериозно предизвикателство, което е взаимно между училището и семейството, макар че са нови като начин на използване и модерни, като е въпрос на чест даден ученик да има поне едно такова устройство,“ разказа той и добави, че ще инициират много сериозна дискусия още в началото на следващия месец с учениците над 5. клас.