Млад мъж от Родопите с проект за автомобил, който да развива скорост до 580 километра в час. Инженер Ахмед Мерчев показа началния прототип на електрическата хиперкола в родното си село Слащен.

Той е направил проекта за спортната едноместна кола сам. 

Моделът ще се казва "Aлиeнo Caнтиepo" и трябва да има 5221 конски сили и да ускорява от 0 до 100 километра за по-малко от една секунда.

Стотици се събраха на площада в Слащен, за да заменят гледката от тютюневите ниви с прототипа на модерния автомобил.

Колата ще е предназначена за писти и в най-добрата си версия ще струва над 2 милиона евро.

Вече са поръчани няколко коли, които също ще бъдат произведени в Родопите, във високотехнологична база край село Туховища, твърди нейният автор.

"Плановете в следващите от 2 до 4 години са да завършим производствената ни фабрика. Готов е първият етап от нея. Имаме визия за следващите 10 и над 10 години и в този период над 10 години, предвиждаме "Алиено" да проектира, да конструира и космически апарати и да развиваме и в България космическата технология", казва инж. Ахмед Мерчев, създател на прототипа.

През 2022 г. bTV се среща с него и мъжът разказва как е стигнал до идеята за хиперкола.

Пътят е дълъг. Като дете Ахмед обикаля всички библиотеки в селата наоколо и прочита над 200 книги по роботика. Бележникът му е пълен с шестици, а всеки домашен уред е разглобен и сглобен по няколко пъти.

"Попаднах на една книжка забавна кибернетика, където имаше описани по-опростени роботизирани устройства и реших да ги правя едно по едно. Имах една стаичка като малък, където денонощно експериментирах с електроника, да запоявам някои неща с поялника, да замервам. Оттам се разви тази страст, която в последствие превърнах в професия", споделя той.