Работата на Съвместната комисия по историческите и образователните въпроси продължава да бъде от основно значение за развитие на двустранните отношения. Това каза по време на брифинг директорът на пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР) Митко Димитров, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"По повод последните публични изяви на съпредседателя на Съвместната комисия по историческите и образователните въпроси от страна на Република Северна Македония, министрите на външните работи на двете страни споделят убеждението, че работата на Комисията продължава да бъде от основно значение за развитие на двустранни отношения. Нейната дейност е съществен елемент от прилагането на договора от 2017-а година и цели постепенното преодоляване на стереотипите от миналото. Общото разбиране на двете страни за ключовото значение на работата на Комисията и постигането на конкретни резултати беше подчертано и в рамките на заседанието на правителствата от 25 януари т.г. Като независими учени и експерти, както и граждани на демократични общества, членовете на Комисията имат право публично да изявяват своите позиции. Това обаче не обвързва правителствата на двете държави с предприемане на дадени решения и не следва да се приема като предложение на една от двете страни. Подкрепяме заявената от двамата съпредседатели на 25-ти януари готовност за активизиране на контактите на Комисията“, посочи Митко Димитров.

Той добави, че от Външно министерство призовават членовете на Комисията към динамична и ползотворна работа в интерес на гражданите на двете държави.

"Външните министри като политици изразяват готовност да продължат публично да подкрепят усилията и дейността на Комисията, включително чрез съвместно отбелязване на значими личности и събития от общата история на двете държави“, добави директорът на пресцентъра.

В тази връзка той заяви, че утре, 4 февруари, когато обелязваме 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев, външният министър Теодора Генчовска, заедно със зам.-министър Велислава Петрова, зам.-министъра на културата, както и председателя на Комисията по културата и медиите в НС, ще посетят Република Северна Македония.