Ситуацията в Киев наистина е нажежена, има голяма паника. Това каза заРадио "Фокус“ Митко Димитров, директор на Пресслужбата на Министерство на външните работи.

"Това е по думи на нашите представители на дипломатическата мисия. В някои райони токът вече е спрян. Очаква се мобилните данни също да бъдат спрени. Външният министър Теодора Генчовска още в 5.00 часа тази сутрин имаше разговор с посланика ни в Украйна, за да обсъдят вариантите за евакуация. Както знаете, тя отмени предвиденото за днес посещение в Украйна. В постоянен контакт сме с българските граждани, нашите хора в мисията записват данните на хората, включително и брой членове. Желаещите за евакуация, ако такава се наложи през днешния ден, ще бъдат информирани, ще се действа по план“, заяви Митко Димитров.

Той посочи, че към тази сутрин постъпилите искания за евакуация от българи са 10, с което общо стават около 102.

"Призивът е да си стоят по домовете или там, където са се обозначили, че ще бъдат, за да имаме директен контакт с тях“, добави Митко Димитров.

На въпроса дали имат готовност за незабавна евакуация, директорът на Пресслужбата на МВнР отговори следното: "В момента се обсъжда този вариант, външният министър и останалите членове на кабинета, ангажирани със случая, са при президента на България, за да информират за предприемане на необходимите действия“, добави Митко Димитров.

Евелина БРАНИМИРОВА