Компетентните органи са уведомили министърът на външните работи Теодора Генчовска за събрани доказателства за извършена разузнавателна дейност от страна на граждани на Руската федерация, ползващи се с дипломатически имунитет. Това заяви на брифинг директорът на дирекция ,,Пресцентър'' на Mинистерството на външните работи Митко Димитров, предаде репортер на Агенция "Фокус“ . Той добави, че те са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическият им статут на територията на Р. България.

"Във връзка с това в Министерството на външните работи бе привикан посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова, за да ѝ бъдат връчени две ноти. Тя не прие с аргумента, че е извън София. Нотите бяха връчени преди минути на Филип Воскресенский, дипломат от посолството на Руската федерация“, обясни Димитров.

Той посочи, че с първата нота се уведомява руската страна, че България обявява за персона нон грата двама дипломатически служители на руското посолство у нас. Те имат 48 часа, за да напуснат страната.

С втората нота се уведомява, че Министерството на външните работи остро протестира срещу публикации на руското посолство в информационното пространство през последните дни, с обидни квалификации по отношение на Р. България и нейните съюзници.

"Тези послания са в пълно противоречие с многократно декларираните от самото посолство и неговото ръководство политика и отношения на уважение и сътрудничество с Република България“, заяви директорът на пресцентъра на МВнР.

Българската страна определи използваният от руското посолство език като несъвместим с дипломатическата практика и обществени норми и представляващ недвусмислена обида към Република България в качеството ѝ на страна на акредитация.