Ако социално-икономическата обстановка в Западна Европа продължи да се влошава, недоверието и неприязънта към пришълците и външните ще расте. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" експертът по международни отношения Мирослав Попов. 

"Ние с "Шенген“ през Нидерландия много трудно ще успеем да пробием, защото не можахме да погледнем на Нидерландия през нидерландските очи, как изглежда за тях, даже не точно българина, а балканеца изобщо – не изглежда много очарователно. И сега хората имат право на предразсъдъци. Ние имаме правото на нашите предразсъдъци, те имат правото на техните", посочи Попов.

Той припомни, че в Нидерландия е имало референдум по този въпрос, който не е завършил в полза на това да стане още по-отворено общество.

"Не съм убеден, че всичко ще се развие изцяло в българска полза. Но днес имаме все пак известни надежди, че ако не е в края на тази година, трябваше да стане до есента, явно, че не може да стане при условие, че правителството на Нидерландия е в оставка. За правителство в оставка се назначава действащото правителство, но то работи по една по-ограничена програма, доста по-ограничена. Тъй че нидерландският министър-председател ще продължи да управлява в страната, но с доста по-ограничени правомощия. Оттук нататък идеята му, дори да приемам, че той има добрата идея да направи смела крачка по посока към България, мисля че няма да се състои, напротив. Политическите сили, които са не промигрантски настроени в Нидерландия, няма да се смекчат, даже ще втвърдят позициите. Тъй че не съм чак такъв оптимист. Преди няколко месеца бях повече оптимист за "Шенген“", каза още Мирослав Попов.