Оказа се българският политически елит някак неподготвен за толкова много тежки кризи една след друга, развихрящи се буквално. Това коментира Мира Радева, социолог и университетски преподавател, в интервю за обзора на Радио "Фокус" "Това е България". Тя посочи, че това, което я притеснява изключително много в сегашната ситуация, е, че са разцепени не просто политическите елити, но и обществото, което е разделено и не може да се обедини около ясни цели.

"И всичко това се развихря на фона на липсата и на лидерско мислене, на лидерска визия. Някак си унищожени са едни обществени авторитети, но на тяхно място не са израсли други, които някак си да застанат и да обединят хората, да им кажат: "Слушайте в момента, да, всички разбираме, много е тежко, но трябва да се вземат ето такива възлови решения“. Мисля, че наистина изживяваме тежък период точно по тази причина – липсата на авторитетни фигури, които да ни накарат да им повярваме“, коментира още Мира Радева.

Според нея, в момента липсват силните и харизматични лидери.

"И с огромно огорчение трябва да изкажа разочарованието ми, че новите управляващи от т.нар. "Продължаваме промяната“ нито имат харизмата, нито имат решимостта, нито имат силата да ни водят напред.

Просто за мен тези хора може да са добри бизнесмени, може да са прагматични, но това за политиката не стига. И колкото да се мъчим да видим в тях онова, бих казала, политическо мислене, политическа перспектива, нищо не виждаме", коментира още социологът.

На въпрос дали България влиза в един цикъл на постоянна политическа криза, Мира Радева посочи, че вече една година се влачи политическа нестабилност.

"Сега след това кратко управление отново навлизаме в такъв цикъл.

От друга страна, като се замислим, това е доста в интерес на президента Румен Радев, защото той се превръща хем в президент, хем в премиер по някакъв начин, защото той ще си назначава служебни правителства.

Тоест, амбицията на Румен Радев, която беше да управлява държавата, защото той винаги е имал това желание, и винаги много ясно го е заявявал, реално той може да я получи чрез една нова рулетка на избори. И мен това, което ме притеснява, е неговата проруска позиция. Един геополитически избор, който успяхме да направим през 90-те години, сега може да изглежда пред някаква ревизия. Не знам, поне за мен като човек, който е демократично ориентиран, прозападно ориентиран, мен това много ме плаши. Как може да застанеш в подкрепа на един толкова отявлен авторитарен, нагъл лидер? Не знам. Не го разбирам. Наистина не го разбирам.

И когато "Продължаваме промяната“ да речем атакуват президента и наричат позицията му "позорна“, което аз просто като го чух, останах втрещена. Защото между другото, друго нещо, което съм забелязала в това ново поколение политици, те много-много не му мислят. Тук някакъв политически код на отношения – няма такова нещо, всичко си върви все едно сме във "Фейсбук“.

И наистина мисля, че "Продължаваме промяната“ ще се заинатят и ще се опитват да крепят това мнозинство. Какъв е интересът им? Ами, ако наистина са верни нещата, които се подозират и за газта, и за разните предприятия за батерии, там и други, които се подхвърляха, ще излезе, че наистина стоят едни големи материални интереси зад това.

Всъщност ще се стигне до това, че хората ще излязат на улицата и те ще свалят това правителство. Това се е случвало. Въпреки че отново, повтарям, нито една от партиите от управляващата коалиция няма интерес в момента да прави предсрочни избори. В този смисъл само улицата може да ги свали“, каза в заключение Радева.

Цоня СЪБЧЕВА