След излизане на решението на Конституционния съд министърът на правосъдието ще поиска от ВСС предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор. Това стана ясно по време на брифинг на министъра на правосъдието Надежда Йорданова, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"Преди няколко часа Конституционният съд на Република България се произнесе по искането на Министерски съвет за тълкуването на Конституцията относно това дали министърът на правосъдието има правомощието да отправи искане пред Пленума на Висшия съдебен съвет за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор тогава, когато са налице конституционните основания за това. Една от специфичните хипотези е тогава, когато има тежко нарушение или системно нарушение на неговите права и задължения, или съответно, ако се уронва престижът на съдебната власт. Конституционният съд с единодушно решение постанови, че министърът на правосъдието има това правомощие – решение, което, от наша гледна точка, беше очаквано. Министърът на правосъдието беше изразил такова становище, че имаме подкрепа на това тълкуване на Конституцията“, посочи Надежда Йорданова.

Според нея последиците от това решение са изключително важни.

"Стана ясно безспорно, че едно от важните взаимодействия между министъра на правосъдието и съдебната власт е именно възможността министърът да иска предсрочно прекратяване на мандатите на т.нар. "трима големи“ - тогава, когато са налице конституционните основания за това. Това е една от важните гаранции срещу капсулиране на съдебната власт. Министърът стига до упражняването на тези правомощия тогава, когато другите механизми, заложени в Конституцията, не се задействат, т.е. имаме поредица от бездействия. Както съм коментирала и преди, след излизане на решението на Конституционния съд аз в качеството си на министър на правосъдието, ще приложа тази хипотеза. Ще продължа действията и на предходни колеги преди мен. И в резултат на анализ на действията и бездействията на главния прокурор, въз основа на конкретни сигнали, но не само, ние ще започнем съответните процедури“, добави министър Йорданова.