Министърът на отбраната Стефан Янев се срещна днес, 2 февруари, със сър Стюарт Пийч, специален пратеник на министър-председателя на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия за Западните Балкани, съобщиха от министерството. В проведените разговори взеха участие началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и Н. Пр. Робърт Диксън, извънреден и пълномощен посланик на Нейно Британско Величество в България.

Сред основните дискутирани теми бяха актуалният дневен ред на сигурността в региона и европейската перспектива на държавите от Западните Балкани. И двете страни потвърдиха ключовото значение на процеса на тяхната интеграция за стабилността в региона. Бяха очертани и възможностите за задълбочаване на традиционно доброто двустранно сътрудничество в сферата на отбраната, както и конструктивното взаимодействие и перспективи в рамките на НАТО.

По време на разговорите беше поставен акцент и върху тревожното нарастване на нивата на дезинформация и увеличаването на броя и вида на каналите, чрез които тя се разпространява, с особено внимание върху тяхното влияние по отношение на сигурността в глобален мащаб.

Хибридните и кибер атаки също бяха отбелязани като сериозен проблем, като министър Стефан Янев и сър Стюарт Пийч изразиха готовност за обединяване на усилията и осъществяване на съвместни действия в борбата с тях.