Министерството на отбраната започва интензивна работа и съсредоточава усилията си по пет основни приоритета - хората в отбраната; изграждане и развитие на отбранителни способности; военнообразователна система, иновации и развойна дейност; повишаване на административния капацитет и нормативна и подзаконова нормативна уредба. Това обяви днес, 8 февруари, министърът на отбраната Стефан Янев пред висшето военно ръководство на министерството и Българската армия по време на откриването на годишната конференция на началника на отбраната, съобщиха от Министерството.

"За нас хората в отбраната са най-ценният капитал и най-важният компонент на отбранителните способности. Затова ще предприемем мерки за преодоляване на големия брой вакантни длъжности за военнослужещи и за привличане на служба на качествен личен състав“, категоричен бе министър Янев. Той обясни, че се предвижда актуализиране на възнагражденията и на социалния пакет. Още в рамките на този бюджет ще бъдат осигурени финансови средства за стартиране на конкурси едновременно за всички вакантни войнишки длъжности.

Във връзка с другия ключов приоритет - развитие на адекватни способности чрез ускорено превъоръжаване и модернизация на въоръжените сили, предстои разработването на Инвестиционен план-програма до 2032 г. "Аз и моят екип ще направим всичко възможно още през тази година да бъде възобновено изпълнението на проекта за новите бронирани машини за Сухопътните войски“, подчерта министър Стефан Янев. "Ще изграждаме и развиваме модерни способности и чрез участие в многонационални проекти в рамките на НАТО и ЕС. Ще използваме възможностите на агенциите на двата съюза и особено на стратегическото партньорство със САЩ“, допълни той.

Военнообразователната система, иновациите и развойната дейност са друго важно направление, в което ще бъдат съсредоточени усилията на политическото ръководство на Министерството на отбрана. "В контекста на новите технологии и "зеления пакет“ предвиждаме създаването на нови образователни специалности. Ще работим за присъединяване на страната ни към създаващия се в момента в НАТО иновационен фонд на стойност 1 млрд. евро в рамките на мрежата от технологични центрове DIANA. Ще създадем и условия за внедряването на възобновяеми енергийни източници и технологии за енергийно обезпечаване на структурите в рамките на въоръжените сили“, обясни министър Янев.

Предстои актуализация на нормативната база в областта на сигурността и отбраната. Ще бъдат разработени нови актове, включително Закон за управление на кризи, и ще бъдат прецизирани функциите и задачите на Върховното главно командване в рамките на действащото законодателство. Министър Янев поясни, че въз основа на всеобхватен анализ ще бъдат направени организационно-структурни промени в министерството. "С въвеждането на изцяло електронно управление на административните процеси и разработване на нови административни правила и процедури ще повишим значително нашата ефективност и административен капацитет“, каза той.

Министър Янев подчерта важността на финансовото осигуряване на всички дейности и мероприятия от План 2026 и Инвестиционния план-програма на Министерството до 2026 г. Той заяви, че ще направи всичко възможно поетият от страната ни ангажимент към съюзниците за постигане на разходи за отбрана от 2% от БВП до 2024 г. да се осъществи по-скоро.