Хората от състава на въоръжените сили са най-важният капитал. Те са нашият фокус, нашият приоритет за развитие. Ние разчитаме на хората, посветени на тази професия, на патриотите, които добре разбират необходимостта от служба пред Родината. Усилията, които полага ръководството на Министерството на отбраната, ще бъдат насочени именно към тях. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев на брифинг пред журналисти днес, 10 февруари, след провеждането на Анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили на Република България през 2021 г, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. За всички незаети длъжности във военните формирования на Българската армия скоро ще бъдат обявени конкурси, съобщи той и увери, че за целта има достатъчен ресурс. Министър Янев посочи още, че в Закона за държавния бюджет е заложено увеличение на порционните пари от 120 лв. на 200 лв. на човек от 1 април 2022 г. и този въпрос се дискутира в парламентарната Комисия по отбрана.

Въоръжените сили трябва да се развиват балансирано, посочи министър Стефан Янев в отговор на въпрос. Това е било решение на политическото и военното ръководство за изграждането на Българската армия, включително и след приемането на страната ни в НАТО през 2004 г. "Българската армия развива с еднаква загриженост трите вида въоръжени сили – Сухопътни войски, Военновъздушни и Военноморски сили“, разясни той. По думите му, през годините съответните дефицити и намаляването на жизнения цикъл на различните платформи във видовете въоръжени сили са довели до моментен дисбаланс. Във ВВС и ВМС са стартирали модернизационни проекти. Проектът за Сухопътните войски не е започнал и затова той е приоритет, трябва да започне колкото се може по-скоро и със съответните детайли за цялостното осигуряване на една бригада, категоричен беше министърът на отбраната.

Има индикации, че доставката на първите изтребители F- 16 за българските ВВС ще закъснее, каза министър Янев в отговор на журналистически въпрос. "Сключеният договор е между правителствата на България и САЩ и в този смисъл трябва да проведем преговори със САЩ, които са наш стратегически партньор, защото закъснението на доставката засяга нашата организация и планиране“, поясни той.