Суверенитетът на България, териториалната ни цялост, сигурността ни са възможни единствено и само в системата на колективната сигурност и отбрана, както по линия на НАТО, така и по линия на Европейския съюз (ЕС). Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков пред журналисти днес, 29 март, на първата си пресконференция, на която представи екипа и приоритетите в своята работа, и с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов отговориха на актуални въпроси на медии, съобщиха от Министерството. Министър Заков призова българското общество да не се поддава на внушения, че е възможно страната ни да се справя в сложна ситуация като сегашната без членство в НАТО.

"Първият принцип, с който дойдох в това министерство, е готовността да се вземат тежки решения. Държавническите решения не винаги са популярни и не винаги печелят гласове, но е време за такива“, каза министър Драгомир Заков. По думите му, всички компромиси, които са правени във времето назад, свързани с нерешени проблеми поради политическа целесъобразност, в кризата, в която се намираме, вече не могат да бъдат правени.

"Имаме нужда от боеспособна, боеготова армия, която може да ни защити, и която продължава да бъде гордост за обществото и за военнослужещите. Попълването на ключови военни способности означава сериозни разходи, които обществото трябва да отдели. За да можем да поискаме тези средства, е необходимо да гарантираме, че средствата ще бъдат похарчени за истински способности и по честен начин“, подчерта министър Заков.

По думите му, единственият вариант армията ни да бъде боеспособна в краткосрочен и средносрочен план е да работим с нашите съюзници в НАТО и с партньорите ни от ЕС. "Дългосрочната цел е да имаме Въоръжени сили, които да могат да представят и използват целия набор от способности във всички области“, посочи още министърът на отбраната.

На пресконференцията бяха зададени актуални въпроси на медии, свързани с приоритетните модернизационни проекти, многонационалната бойна група, възможностите за оказване на военна помощ за Украйна, поддръжката на самолетите МиГ-29, ситуацията с мините в акваторията на Черно море и други.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов изрази своето удовлетворение, че новото политическо ръководство приема изразените от негова страна на Съвета по сигурност и на Консултативния съвет за национална сигурност приоритети относно критичните способности на Българската армия, които трябва да бъдат адресирани в най-кратък срок.

На въпрос за проектите за модернизация на въоръжените сили, министър Заков посочи, че при осъществяването им ще бъдат използвани всички подходи и инструменти, които ни предоставят нашите съюзници в НАТО и ЕС. НАТО предоставя огромен набор от възможности да работим с най-високотехнологичните армии в света. "Няма по-голям гарант за българския суверенитет и териториална цялост от боеспособна армия. Ние не можем да придобием всички способности за един ден, но можем да се възползваме от възможностите на нашите съюзници. Не можем винаги да разчитаме на тях, но когато е необходимо, ще разчитаме на тях и ще получим помощ“, подчерта министър Заков.

По актуалния въпрос с многонационалната бойна група той обясни, че сформирането й продължава и до два месеца се очаква да се постигне добре окомплектована бойна група. В момента се провеждат подготовките с военнослужещите от САЩ, има готовност да се включат контингенти още от Обединеното кралство, Албания и Италия (последният ще е с най-сериозна численост). "Това е единственият начин ние да имаме готова боеспособна бойна група“, посочи министър Заков. Адмирал Ефтимов посочи, че е провел разговор с италианския си колега и той е потвърдил ангажимента на Италианската република за неин значителен принос към бойната група.

На въпрос за помощта, която страната ни оказва на Украйна, министърът на отбраната посочи: "Помощ може да бъде предоставяна по много начини, може да е хуманитарна, логистична, финансова; не се притеснявам от това, с което към момента България подпомага Украйна“. Той разясни, че България участва с близо пет милиона лева в европейската помощ за Украйна, от които близо 2 милиона лева са от бюджета на Министерството на отбраната.

На въпрос за морските мини в акваторията на Черно море адмирал Емил Ефтимов посочи, че страната ни действа координирано с Военноморските сили на Румъния и на Турция. "Не сме обявили райони забранени за плаване, тъй като не сме открили в нашата прилежаща зона конкретна информация за мини, не се е налагало да унищожаваме такива“, каза адмирал Ефтимов. Обявени са райони, където трябва да се плава с повишено внимание. Непрекъснато се води наблюдение и има готовност да се реагира на всеки контакт и на всяка информация.

Адмирал Ефтимов бе категоричен, че относно безопасността на корабоплаването българските ВМС извършват редовно обследване в противоминно отношение в морското пространство на България и е строго препоръчително корабите да се придържат към системата за разделно движение от и към нашите пристанища. "Тези морски пътища са непрекъснато контролирани“, подчерта Ефтимов.