В Министерството на иновациите и растежа работим за привличане на инвеститори в сектори, които създават висока добавена стойност за икономиката на България, съобщават от институцията.

От началото на годината досега по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 23 проекта за инвестиции за 251 млн. лв. и над 1500 планирани нови работни места, като 19 от тях са свързани с високи технологии. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на среща в Министерството с посланика на САЩ Н. Пр. Кенет Мертен и делегация от 15 иновативни компании от САЩ.

Сред представените сектори бяха здравеопазване, отбрана, информационни и комуникационни технологии, възобновяеми енергийни източници, финансиране и застраховане, биоикономика и биотехнологии, строителство, фармация, селско стопанство, киберсигурност и др. На срещата присъстваха още заместник-министрите на иновациите и растежа Веселина Минчева и Мартин Гиков и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова.

"България е добро място за инвестиции и създаване и развитие на иновации. Имаме макроикономическа и финансова стабилност и сме водеща дестинация за привличане на инвеститори в региона“, каза министър Стойчева. Тя заяви, че в България има таланти за развитие на високи технологии, като подчерта, че страната ни е на трето място в света по IT специалисти на глава от населението.

"Предприемаческата екосистема в България е много добре развита и един от приоритетите на Министерството на иновациите и растежа е да я подкрепя и насърчава. Работим за създаване на основа за взаимодействие между големи компании и стартъпи, с което да се повиши конкурентоспособността им“, посочи Стойчева. Министърът на иновациите и растежа представи приоритетите на МИР за насърчаване на иновациите във високите технологии, изкуствения интелект, аутомотив сектора, здравеопазването, културата и креативните индустрии, микроелектрониката и мехатрониката, сектор Космос и др.

"Предстои подписване между МИР и НАСА на Споразуменията "Артемида“, което ще предостави на България допълнителен положителен сигнал до международните ни партньори за значението, което отдаваме за по­нататъшното задълбочаване на стратегическото ни партньорство в областта на космическите технологии“, подчерта министър Стойчева.

Посланикът на САЩ Н. Пр. Кенет Мертен заяви, че Министерството на иновациите и растежа е било активен участник в Стратегическия диалог между България и САЩ през септември и че пристигането на делегацията от иновативни компании е в резултат на доброто сътрудничество между двете държави.