Очакванията са до края на годината средната стойност на инфлацията в България вече да е едноцифрена – между 8 и 9%, въпреки че има и известни опасения за покачване на цените на енергийните ресурси, а към края на годината на месечна база инфлацията вече да е под 6 на сто. Това съобщи в интервю за БТА министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

Навлизането в България на очаквания свеж европейски финансов ресурс по забавените процедури по Плана за възстановяване и устойчивост и по Фонда за справедлив преход ще отключи нови инвестиции, ще подобри конкурентоспособността на бизнеса в страната, което ще е и стимул за предприемачите да отделят средства за по-високи заплати, каза икономическият министър.

"Два инвестиционни проекта в сектор "Автомобилна индустрия" за над 100 млн. лева стартират този месец в районите на Стара Загора и Русе, където ще има два нови завода за производство на високотехнологични, критични компоненти за коли. Инвеститорите са холандска и германска компания, които ще вложат общо 120 млн. лв. (всеки по 60 млн. лв.) в новите производствени мощности в България. Очаква се двете компании да разкрият близо 700 нови работни места в Русе и Стара Загора."

Икономическият министър изтъкна, че за първите четири месеца на тази година има ръст от над 60% на преките чуждестранни инвестиции в страната спрямо същия период на миналата година и се очаква до края на 2023 г. голяма част от проектите, по които досега Българската агенция за инвестиции е работила, да бъдат обявени и да стартират.

Министърът заяви, че започва работа по създаването на ясна стратегия за развитието на индустриалните зони в България, базирана на регионален принцип. По думите му развитието трябва да е свързано с конкретни сектори и да е обвързано с очакванията на инвеститорите в тези сектори, както това се е случило с индустриалната зона "Доброславци", фокусирана върху автомобилната индустрия. Изграждането на зоните трябва да е обвързано и с осигуряването на подходяща инфраструктура и в частност на съоръжения за производство на зелена енергия, които да са близо до зоните.

"Необходимо е също да се облекчат административните процедури, свързани с изграждането на инфраструктура за зоните, които трябва да се изграждат предварително и да бъдат подготвени според конкретните нужди на сектора и инвеститорите, каза министърът. Целта е да се съкрати времето за изпълнението на инвестиционните проекти – максимум до 6 месеца да се осигури възможност за начало на строителство по инвестиционния проект, който да може да бъде довършен в рамките на 24 месеца и инвеститорът да започне да плаща осигуровки и данъци в държавата. Сега процесът до началото на строителство по проекта отнема понякога и 3 години.", заяви още той.