Министърът на енергетиката Владимир Малинов и посланикът на Япония у нас Н. Пр. Хисаши Мичигами обсъдиха задълбочаването на двустранното сътрудничество в сферата на енергетиката. Те се обединиха около това, че пред страните е налице широк спектър от възможности за разширяване на съвместната работа между български и японски компании в осъществяване на енергийния преход.

"В областта на ядрената енергетика страната ни проучва опита за изграждане и експлоатиране на малки модулни реактори. В тази връзка бихме се запознали с технологиите на японски компании, които работят в тази област“, каза министър Малинов.

Пред японския посланик той открои и ролята на батериите за съхранение на енергия като ключов инструмент в реализацията на енергийния преход. "Бихме желали пазарът в България да разполага с най-добрите технологии както по отношение на батериите за съхранение на енергия, така и за улавяне на въглеродни емисии“, подчерта енергийният министър. Друга тема, която бе очертана като възможност за потенциално сътрудничество, бе киберсигурността на стратегическите енергийни обекти в България.

Основна тема по време на разговора бе възстановяването на най-голямата помпено-акумулираща централа в Югоизточна Европа – ПАВЕЦ "Чаира“. "Възобновяването на работата на "Чаира“ е основен приоритет за българската страна. Централата е от стратегическо значение за България и региона. Тя има пряко отношение към националната ни сигурност, ще даде възможност за съхранение на енергия, а и стабилност и предвидимост на цената на електроенергията“, подчерта министър Малинов. Той бе категоричен, че от българска страна ще бъдат предприети всички необходими мерки в най-кратки срокове за извършване на нужните ремонтни дейности по оборудването на централата.

Припомняме, че по обявената обществена поръчка от "Национална електрическа компания“ ЕАД за ремонт на четвърти хидроагрегат на ПАВЕЦ "Чаира“ нямаше заявен интерес и не бе подадена оферта. Предстои обявяване на нова обществена поръчка.