Изпратих мотивите си до президента за освобождаване на Пламен Тончев като председател на ДАНС. Това коментира по време пред медиите в Министерски съвет министър-председателят акад. Николай Денков, предава репортер на "Фокус".

"Очаквах председателят на ДАНС да представи мотивирано предложение за зам.-председателя Денев. Той е автор на справката, съдържаща непроверени и манипулативни твърдения, които дадоха началото на саботажа срещу машинното гласуване. Отказът на председателя да освободи заместника си ми дава два ясни сигнала - че одобрява незаконните действия на Денев и че няма възражения срещу използването ѝ за дестабилизиране на изборния процес. Тези действия са съзнателен удар срещу националната сигурност и демокрацията", каза още по време на изявлението Денков.

Той изтъкна, че конкретната справка е в нарушение на закона: "Това е пореден случай, в който председателят на ДАНС не изпълнява задълженията си, затова изпратих мотивите си за освобождаването на Пламен Тончев от поста председател на ДАНС. Освен незаконната намеса на агенцията в местните избори, мога да посоча още няколко причини за това си искане", допълни Денков и повчерта, че страната ни вече е в сивия списък за пране на пари, а основна координираща институция за изпълнение на препоръките от Комитета за борба с изпирането на пари, е ДАНС.