Днес в Клисура е кулминацията на тържествата в чест на 147 години от Априлската епопея. Министърът на културата Найден Тодоров, който вчера пристигна специално в града,   придружен   от   зам.- министър  доц. Пламен   Славов,   за   да   присъства   на заупокойната панихида в почит на жертвите за българската свобода, литийното шествие и тържествения митинг - заря, днес ще е гост на предвидената богата програма за деня. Тя включва   поетични   изпълнения,   концерти   и   трепетно   очакваната   възстановка   на историческите събития в храбрия планински град, съобщиха от Министерството на културата.

В началото на днешния ден министър Тодоров разгледа подробно музея на града, който пази паметта за подвига на априлци. Клисура е дала близо 400 жертви в онези дни на опияняваща смелост и саможертва.

В   официалното   си   приветствие   до   жителите   и   гостите   на   града,   дошли за честването на Априлската епопея, министърът на културата казва: “С голямо вълнение заставам пред Вас, достойните потомци на смелите Никола Караджов и Григор Попбожков, ръководители на Априлското въстание в град Клисура! На действителното място, където са се случили събитията, усещането е много дълбоко, а емоцията да усетиш действително какво е преминавало през умовете на въстаниците и колко сила и смелост са се искали от тях, е усилена до краен предел. Близо век и половина измина от Априлската епопея! Но ето, че и днес в сърцата ни на този ден се пробужда онзи възрожденски порив, за да ни припомни как преди 147 години клисурци намериха сили и дързост да бъдат водачи на справедливата борба за извоюванена така жадуваната ни и скъпа Свобода. Свобода, която свързваме с тътена от Черешовото топче, превърнало се бързов символ  на пробуждането   на   цял  един  народ!  Заставайки  на  тази  земя,  и  днес  сякаш чуваме   неговия   силен   гръм,   с   който   заявяваме   ясно   пред   света:   "Ние   сме   горди   и независими българи!“. Сякаш виждаме и помирисваме как над Клисура още се издига димът от пушките на въстаниците. Той ни припомня за величието на тяхната саможертва,за възраждането на българската нация, която намира у себе си моралните сили да се обедини   около   една-единствена   кауза,   изпълнявайки   я   "на   живот   или   смърт“.(…) Отправям   специална   благодарност   към   стотиците   родолюбиви   сънародници,   които година след година пресъздават на живо славата и величието на онези дни и съхраняват завета на дедите ни за идващите и след нас. Пазят паметта за това как сме се сдобилис нашата свобода, която днес ни дава самочувствието да живеем достойно, независимо и пълноправно в Европа и света. “

Събитията, посветени на Априлската епопея, са много – те започнаха още на 21 април с  дните на  възрожденската   патриотична   песен.   Програмата   за   честването   сеосъществява с подкрепата на Министерството на културата.

На снимките министърът на културата Найден Тодоров и неговият заместник доц. Пламен Славов в музея на Клисура заедно с кметицата Генка Тодорова.