4 автобуса и всички леки автомобили на нашето посолство в Украйна се придвижват към границата. Това заяви на брифинг външният министър Теодори Генчовска, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Тя благодари и на служителите в Ситуационния цент, които работят 24 часа, за да направят всичко възможно българите в Украйна, да има се осигурят всички условия, за да се евакуират от там, включително и за самите украинци.

"Ситуационния център ще работи цяла вечер, за да осигури безопасното извеждане на автобусите от Киев. Това което може да се каже към момента е, че 4 автобуса и всички леки автомобили на нашето посолство се придвижват към границата. Общо 200 човека има в автобусите и автомобилите, между тях са български, украински, американски, грузински и македонски граждани, както и целият състав на дипломатическата мисия.

По съображения за сигурност няма да бъдат съобщени точките през, които ще минават“, заяви външният ни министър.

По отношение на Одеса министър Генчовска заяви, че генералното консулство там е изтеглено и пътува към България.

"Днес от Одеса тръгнаха два автобуса и леки автомобили - общо 130 човека. Където и да преминат границата на Украйна, те ще бъдат придружени с полицейски ескорт и искам да добавя, че редовната линия от Одеса до Варна продължава да работи в случай, че има сънародници, които искат да се възползват от тази възможност за евакуация.

По отношение на кораба "Рожен" под малтийски флаг, който е на 30 км. от Одеса, той е със 17-членен екипаж, от които само двама души са пожелали евакуация. В момента работим за тяхното извеждане, което ще се случи вероятно по сухопътна евакуация", коментира още Теодора Генчовска.

Очаква се през утрешния ден да бъде дадена информация за преминаването на границата от българите идващи от Киев.