Никога не е поставян въпросът да се прекратява университетският характер на болница "Лозенец“. Това каза на пресконференция министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, предаде репортер на Агенция "Фокус“. "Гледах сутринта няколко колеги, които бяха излезли пред болница "Лозенец“ и изразиха опасения за това какво ще се случи с болница "Лозенец“. Според тях не е добре тя да се превръща в детска болница и изразиха опасения, че тя ще изгуби университетския си характер. Искам много ясно да заявя, че нашата концепция е първо болницата да запази многопрофилния си характер. Важно е да има както деца, така и възрастни пациенти. Никога не е поставян въпросът да се прекратява университетският характер на новата болница. Аз лично дадох уверения на ректора на СУ, че нашата цел не е да премахнем обучителния процес в тази болница, а да го надградим. Те ще имат възможност да обучават студентите си по много повече специалности“, посочи Кацаров.

"Следващият въпрос, който се поставя, в във връзка с това, че в "Лозенец“ се извършват трансплантации. Винаги сме подкрепяли програмата на болницата и смятаме, че извършването на трансплантации, особено на деца, не само не противоречи на идеята да се слеят болниците, а то е в подкрепа на тази идея. Ние държим на това тя да продължи да се развива като такъв център. Трансплантациите на деца са ахилесовата ни пета“, заяви той.

"Предложението, което правим, по никакъв начин не е в ущърб на нито едно от лечебните заведения. То е в интерес преди всичко на децата и ще даде смисъл на съществуването на болница "Лозенец“. Привличането на деца и развитието на протонен център, изграждането на нова инфраструктура, ще бъде най-вероятно най-големият медицински обучителен център в страната, това е перспектива на "Лозенец“. Поканихме колегите от болница "Лозенец“ да дойдат и да им покажем как стоят нещата. Притесненията им са абсолютно необосновани“, допълни Кацаров.