Не моята заповед праща родителите на опашки за тестване на децата, правим всичко възможно и имаме сключени договори за доставка на още 2.7 млн. теста до 9 декември. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в интервю за предаването "12+3“ по БНР. "Може да има мобилни екипи в училищата за тестване на децата. Това е въпрос на организация. Моята заповед от 8 ноември позволява връщането на ученици, включително от тъмночервена зона, в клас, след като се осигури безопасна среда. За общините, където заболяемостта е под 500 на 100 000 може децата да се върнат на училище на ротационен принцип, а за общините под 250 на 100 000 децата могат да се върнат без ограничения. Правим всичко възможно да подпомогнем МОН, като закупим и предоставим щадящи тестове. Обявена е покана, сключени са договори и са предоставени 1.5 млн. теста на образователната система. Те вече са предоставени. По тази поръчка очакваме да получим още 600 000 теста, които трябваше да дойдат до петък. Днес лично проверих и част от тестовете не са освободени още от митническия контрол. Уверенията са, че до края на седмицата ще дойдат. Това са щадящи тестове за всички ученици, за кои точно, ще решава МОН, както и как да се разпределят“, посочи Кацаров.

"Обявихме миналата седмица втора покана за още 2.5 млн. теста. Вчера съм сключил договори с компаниите, които са спечелили поръчката, за 2.7 млн. теста със срок на доставка 9 декември. От 8 ноември досега сме доставили 1.5 млн. теста и очакваме доставка на още 3 млн. теста. Тези тестове биха били достатъчни за тестване на всички деца до края на годината, включително за началото на следващата година“, заяви той.

"Имаме проблеми с доставките. Има забавяния с транспорта и обработката на митническите проверки. Правим всичко възможно. Ние не ги произвеждаме тези тестове. Своевременно са обявени поръчките. В непрекъсната връзка сме с МОН. Разбирам техните притеснения, но аз не мога да кажа нищо повече от това, което научавам от компаниите за това кога ще бъдат доставени тези тестове. Имаме възможност с доставката на следващите 2.7 млн. тестове да осигурим тестването поне до първата половина на януари“, посочи Кацаров.

"Най-много ще изложи на риск здравето на децата, ако не позволим учебният процес да се провежда в небезопасна среда. Не смятам, че трябва да стоят децата на опашки пред лабораториите. Правим всичко възможно за образователната система, като закупим тези тестове и им ги предоставим“, добави министърът.

"От самото начало е извънредна ситуацията в нашата страна и всички ние сме принудени да се справим в тази ситуация. Това с тестовете е могло да се извърши и миналата година. Лятото епидемичната обстановка беше друга. Моят мандат трябваше да изтече на 1 юли, но ситуацията е такава. Направихме всичко възможно да предпазим страната от влизане в локдаун. Постановлението на Министерски съвет, с което ни се дават средства за тези тестове е от началото на месец ноември. Не всичко е в нашия контрол. Изготвихме план за противодействие на пандемията лятото. Никой не може да предвиди как ще се развие епидемичният процес не само в България, но и в света. Целта ни е да осигурим безопасна среда за учителите и учениците. Правим възможно най-доброто, което може да се направи в тази ситуация. Не може да ни упреквате за неща, които не зависят от нас. Появата на нови щамове също не зависи от нас. Не моята заповед праща родителите на опашки. Няма забрана да се организират мобилни лаборатории в училищата. Това е допълнителна възможност“, заяви той.