Категорично избирам да застана зад интереса на болните деца. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"От едната страна са болните деца, които от години наред се лекуват в лоши условия. Това е първостепенната задача, да решим проблема на тези болни деца. Възможността, която се открива в болинца "Лозенец" е найдоброто, което можем да им дадем. Властите нямат нужда от собствена болница и от привилегии за лечение. Това е единият интерес. Другият е на ръководството на сегашната болница. Аз категорично избирам да застана зад интереса на болните деца. И съм говорител на интересите на болните деца, дори това да коства някои от служителите на правителствена болница да останат без работа", допълни министър Стойчо Кацаров.

Той обърна внимание на последните медийни репортажи, които са показали как едно дете е починало, тъй като е обикаляло няколко болници. "Нямаше да се случи, ако имахме една такава болница за лечение. Най-малкото родителите щяха да заведат детето си там и то щеше да бъде прието. Това, което сме приели дава нови възможности, включително за правителствена болница. Не знам дали знаете, но тя се намира в много тежко финансово състояние. Излизат ръководителите на болницата и предявяват някакви претенции. Първо това не е тяхна болница, те са наемни работници там. Второ, те така са я управлявали така, че почти са я докарали до фалит. Болницата е завършила миналата година с 21 млн. лв. дългове. От началото на годината е натрупала още 18 млн. лв. Към 30 септември финансовият резултат е минус 39 млн. лв. Кой ще плати тези пари? Директорът на болницата, който води протеста или всички ние данъкоплатците. Същото време децата ще продължат да се лекуват в лошите условия, защото някой смята, че сливането било механично и нещо лошо щяло да се случи. Нищо лошо няма да се случи", подчерта министър Кацаров.

Здравният министър подчерта, че в Плана за възстановяване е предвидено на този терен да се постави протонен ускорител.

Според него, ако нещата останат, както са сега, някой може да има апетити да построи казино, мол или други неща.

Деница КИТАНОВА