Големите ученици могат да се тестват и като възрастните. Това мнение изказа здравният министър д-р Стойчо Кацаров, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"Ако МОН прецени и поиска от нас, имаме налични тестове, които можем да им представим веднага по области, тъй като те са разпределени по РЗИ в страната“, увери той.

Въпреки това, Кацаров посочи, че много по-лесно би било да се доставят нещядащи тестове за коронавирус.

"За да може да се осъществява присъствено обучение на децата, а в същото време те и учителите да са предпазени от заразяване и разпространяване на инфекцията, правилният подход е да се извършва тестване два пъти в седмицата. Ако някой има положителен тест, да не влиза в училището. Това помага да се избегне процесът, преди да се въведат тези правила“, посочи министърът.

По думите на д-р Кацаров изискването за тестване на учениците помага да се избегне хаос и предпазва здравето на хората. Той обясни, че така не се налага да бъдат карантинирани цели паралелки.

"Що се отнася до закупуването и осигуряването на тестовете, това изначално не влиза в задълженията на здравното министерство. То закупува тестове за своите структури. Ние се ангажирахме да направим всичко възможно да помогнем на МОН, като ги освободим от необходимостта те да правят поръчките за тестове“, посочи още министърът.

"Децата от 1-ви до 4-ти клас са на училище. Децата от 21 области в страната могат да ходят на училище, без да се тестват. Възложено ни беше да закупим 1,5 милиона тестове. Обявихме обществена поръчка и на МОН вече са предоставени 1,5 милиона щадящи теста. По предишната ни обществена поръчка имам още 600 000 теста, от които 200 000 са налични на склад“, каза още Кацаров.

"Миналата седмица пуснахме нова покана за допълнителни количества тестове. Вчера сключих договори за още 2,7 милиона теста със срок на доставка 9 декември. Общо са договорени 4,8 млн. щадящи теста, от които на МОН са доставени 1,5 млн. и 200 000 са налични в склад. Тези тестове биха били достатъчни да осигурят тестването на всички ученици в страната поне до средата на януари. Правим всичко възможно, но има неща, които не зависят от нас“, обясни здравният министър.

Теодора ПАВЛОВА