Държавата е само спечелила от начина, по който са проведени поръчките за антигенните тестове за деца. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в отговор на въпрос на Асен Балтов от ГЕРБ за проведена процедура за закупуване на бързи антигенни тестове, подходящи за изследване на деца за коронавирус, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Той обясни, че изискването за 75 % срок на годност на тестовете е стандартно изискване за такава процедура.

"Няма причина да се намаляват стандартните изисквания, когато става дума за здравето на децата или би могло да повлияе на здравето на децата. Каква е загубата на държавата от сключените договори? Ние намалихме прогнозната цена при сключването на договорите три пъти. Постановлението на Министерски съвет ни даде средства за закупуване на 1.5 млн. теста. Ние договорихме и закупихме 4.7 млн. теста със същите пари -три пъти повече", каза още д-р Стойчо Кацаров.

Проф. Асен Балтов заяви, че е ощетил държавата и създал паника сред родителите. Той подчерта, че отговорните политици подават оставка, но ГЕРБ не очаква това от него, защото знаят какво ще се случи следващата седмица.

"За съжаление, г-н министър, фактите сочат, че след първата провалена поръчка, незаконосъобразно сте променили основни показатели по договорите на класирани участници по процедурата", каза още проф. Балтов.

Той уточни, че тестовете са от китайски производител, а нерегламентираните действия са били потвърдени от бившия заместник-министър Димитър Петров.

От своя страна министър Стойчо Кацаров заяви, че личната му неприязън, затова, че го е уволнил за маса нарушения в "Пирогов", не бива да стават предмет на обществени дискусии по такива важни въпроси. "Запазете тези лични чувства за вас. Не ги излагайте пред Народното събрание, защото излагате основно себе си", каза още д-р Стойчо Кацаров.

Деница КИТАНОВА