Бойната група ще представлява събиране на подразделения на сухопътните войски в една обща група, за да проведат съвместна тренировка. Това каза по време на брифинг министърът на отбраната Стефан Янев, предаде репортер на Агенция "Фокус“ . По думите му основен фокус на усилията на Министерството са свързани с повишаване капацитета, готовността и оперативната съвместимост на българските въоръжени сили.

"Едно от нещата, които казва НАТО – разполагането на бойни групи на Източния фланг, ние в България ще го направим на базата на български подразделения с български командир, българско командване и участие на други сили от страните членки на НАТО“, посочи министър Янев.

Той поясни какво ще представлява батальонната бойна група и каква ще бъде нейната цел: "Това е събиране на подразделения на сухопътните войски в една обща група, за да имат съвместна тренировка. Тази съвместна тренировка се прави на българска територия, но групата не се готви да бъде изнесена извън страната – няма такива задачи. Целта е повишаване на готовността на всички подразделения, които участват в този тип учение и повишаване на оперативната съвместимост, т.е. работата с други видове родови войски“.

По думите му детайлите по отношение на батальонната бойна група тепърва ще бъдат уточнени, като засега е известно, че по-голямата част от нея – около 70-80%, ще се съставлява от българи. "Процесът ще изглежда така: Когато се тренира един елемент, ще идват едни подразделения, след това ще си тръгват. Когато се тренира друг елемент, ще идват други, така че на самия полигон ще се съберат не повече от 1000 души“, добави Стефан Янев.

Министърът добави, че следващата седмицата в рамките на ученията, които са планирани през 2021-а год., ще дойде нов американски контингент от 100-150 военнослужещи с военна техника до 15 бойни бронирани машини, които ще участват с българските подразделения отново за повишаване на бойната подготовка.

По отношение на кризата в Украйна министър Янев заяви, че всички се надяват да бъде използван дипломатическият инструмент за решаването ѝ, но по думите му на този етап признаци за деескалация на напрежението не се потвърждават на този етап.