В първия ден от военните действия в Украйна "Булгартрансгаз“ е купил природен газ на цена от 120 лв/МВтч. Това е с 48% по-евтино спрямо средните цени за деня, постигнати преди тази покупка и с около 31 лв/МВтч по-евтино спрямо средните цени за февруари, съобщиха от министерството. Това поясни пред журналисти министърът на енергетиката Александър Николов по повод обвиненията от страна опозицията, че 20 часа след старта на военните действия в Украйна, през нощта, "Булгаргаз“ е продал "на тъмно“ 4200 МВтч природен газ на половин цена. Заради това опозицията прогнозира 50-процентен скок на цената на синьото гориво у нас през април.

Министър Николов поясни, че излишъците от природен газ в региона на дневна база се търгуват в края на деня и именно така е станала възможна въпросната покупка от страна на "Булгартрансгаз“. Тя е реализирана напълно прозрачно през платформата на газов хъб "Балкан“. Енергийният министър класифицира твърденията на ГЕРБ-СДС като "откровени лъжи“, насочени срещу стабилността в държавата. Той призова опозицията за отговорно поведение, въпреки политическото противопоставяне.

По отношение на газовите доставки от "Газпром експорт“ за България, министър Николов съобщи, че към момента те са регулярни и без смущения. Плащанията към руския доставчик за м. март са направени. Въпреки това, Министерството на енергетиката е предприело поредица от стъпки, които да гарантират сигурността на снабдяването. От средата на м. февруари е ограничен до минимум или преустановен (когато е възможно) добивът от ПГХ Чирен.

При наличие на излишъци, те се нагнетяват в хранилището. "Булгаргаз“ е отправил запитване към различни контрагенти за евентуални доставки на втечнен природен газ през м. март. Изследва се консумацията на природен газ и в съседните държави, така че да бъдат планирани по-високи обеми на покупките на втечнен природен газ, което ще осигури по-добри цени. Водят се разговори с Азербайджан за възможностите за изпълнение в цялост на договора за доставка на 1 млрд. куб. м. природен газ, както и за евентуални допълнителни количества. На базата на взетите мерки енергийният министър заключи, че потреблението в предстоящите месеци е гарантирано и няма необходимост от допълнително поскъпване на газа.

Министър Николов определи като "организирано мероприятие“ опитът да бъде създадена паника на пазара на дребно на горива в България през последните два дни. "На 2 и 3 март в страната бяха закупени четири пъти по-големи количества горива спрямо средните равнища. Въпреки изключителното търсене, те бяха налични и недостиг нямаше“, изтъкна енергийният министър. Той поясни, че цената на рафинерията "Лукойл Нефтохим“ към бензиностанциите не е променена, а планираното производство за м. март е 245 млн. литра гориво – с 35 млн. литра повече спрямо същия месец на 2021 г.