Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев поиска съдействие от Министерството на вътрешните работи за допълнително наблюдение на железопътната инфраструктура по време на предстоящите празници, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията. Повод за това са зачестилите случаи на умишлено поставени предмети на жп релсите, които са сериозна предпоставка за инциденти.

В писмото до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков се посочва, че целта е да се повиши безопасността на движението на влаковете, запазване живота и здравето на пътниците и предотвратяване повреда на товарите.

"От началото на годината са регистрирани 17 случая на сблъсък с поставени предмети на релсите. При други 12 случая сблъсъкът е избегнат благодарение на навременните действия на експлоатационния персонал на Национална компания "Железопътна инфраструктура“, се казва в документа.

Най-често вандалски прояви са регистрирани в жп участъците: Труд-Филипово, Горна баня-Захарна фабрика, Нова Загора-Хан Аспарух, Гавраилово-Шивачево.

Министър Николай Събев пожелава на всички българи безопасно пътуване и светли празници.