Промяната в процента тествани ученици или такива със сертификат влиза от следващата сряда, осигурени са тестовете за следващата седмица. Това заяви министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в интервю за предаването "Денят започва“ по БНТ. "Целта е да има повече деца в класните стаи. Решението е на отрасловия съвет. Всички сме единодушни, че колкото повече деца има в клас, толкова по-добре. Затова вече са нужни 30% тествани или със сертификат, за да бъдат децата в класните стаи. Хибридното обучение ще върви със същия темп като присъственото обучение“, посочи Денков.

"От 1-ви до 4-ти клас имаме около 90% от учениците в класните стаи. От 5-и до 12-и стартирахме с малко над 60%. Проблемите идват от несъгласието на родителите, и при големите ученици, които свикнаха да са си вкъщи, но родителите трябва да ги подтикнат да се върнат в училище. Стресът е върху родителите, които бяха поставени в много трудно положение заради бързите промени. Затова тази промяна на 30% процента влиза от следващата сряда, а не от днес. Целта ни е до Коледа да имаме около 80 - 90% и от големите ученици да бъдат в класните стаи“, заяви Денков.

"Осигурени са тестовете за следващата седмица, събираме и за по-следващата. От борба от днес за утре вече сме в борба от следващата за по-следващата седмица. Сегашните правила са ясни. Когато спадне заболяемостта под 250 на 100 000 няма да има ограничение. Вече имаме три области, които спаднаха под тази граница“, заяви Денков.

По думите му има забавяне в доставките на тестовете. "Трябва да оправим отношенията между институциите, няма значение кои са министрите. Не трябва да се правят промени от днес за утре и трябва да има представител на нашето министерство в Комисията, която вземам решенията. От днес за утре не трябва да се случва въвеждането на промени“, заяви той.

По думите му ако няма тежка вълна до февруари - март, не очаква удължаване на учебната година. "Ако има тежка вълна през февруари - март и не успеем да задължим децата в училище, ще обсъждаме всякакви варианти“, допълни министърът. Според него трябва да се върви към по-ранен старт на учебната година, защото имаме по-малко реални учебни седмици, а имаме и по-малко ваканции в хода на учебната година. По думите му това ще позволи повече време за обучение и упражнение и по няколко дни повече като ваканции.

Денков заяви, че са направени предложения към Министерство на финансите за увеличение на заплатите на учителите. Според него единственият проблем в момента е липсата на компонент за качеството при финансиране на учебните заведения и Министерството е започнало да работи в тази посока.

Министър Денков коментира, че не знае дали ще е министър в правителство на Кирил Петков и Асен Василев. "Те си вървят по коалиционните преговори. Нека да изчакаме още два - три дни и ще видим“, уточни той.