Няма причина да променяме ваканциите на учениците, но може да се удължи учебната година до 30 юни. Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в интервю за предаването "Денят започва“ по БНТ. "Новото е заповедта от преди 2 дни, която позволява учениците от 5-и до 12-и клас да се върнат в училище, ако са тествани или ваксинирани, или ако бъдат тествани. На 28 октомври бяха затворени училищата. На 3 ноември бяха отворени с тестване за учениците от 1-ви до 4-ти клас и сега това става за учениците от 5-и до 12-и клас. Тези граници са свързани с начина на структуриране на образованието. Има различни възможности. В областите със заболяемост под 2150 на 100 000 учениците могат да учат присъствено без ограничения, а в тези с от 250 до 500 на 100 000 – ротационно. В София още сме далеч от границата 250 на 100 000“, заяви Денков.

"Когато учениците са в дистанционно обучение, те все пак се обучават. Моята борба беше да се въведат тестовете в училище, сега борбата е да осигурим това присъствено обучение с тестване. Има рамка, наложена от здравните власти, и тя не зависи от мен. Има обективни обстоятелства – колко е заболяемостта и колко тестове има в училищата. Защо сме на само 7% ваксинирани ученици от 12 години нагоре. Това се прави, за да бъдат децата здрави и да се чувстват безопасно в друга среда. Не е редно да прехвърляме всички проблеми върху МОН или Министерство на здравеопазването. Крайно време е да си дадем сметка, че не се справяме с тази епидемия, защото не приемаме медицинските препоръки, които се използват в развития свят“, добави той.

"Имахме огромна борба изобщо да въведем някакви мерки в училище. Къде са сега протестиращите да обяснят защо имаме такава висока заболяемост. Много е лесно да се дават съвети, но ние се борехме за това да се започне присъствено в училище. Ние в момента обсъждаме кои са правилните мерки. Целият народ е заложник на това, което решават политическите партии. Затова е важно какви ще бъдат приоритетите и какви преговори се водят в момента“, каза още министърът.

"Здравният министър си действа в рамките на неговите правомощия. В рамките им той е затворил училищата и ние сега се опитваме да ги отворим за колкото може повече ученици. Освен частните училища, никой няма право да събира пари за тестове в общинските и държавните училища. Борбата е да осигурим тестове за всички“, заяви Денков.

"В гимназиалния етап имаме около 4% преболедували и около 7% ваксинирани. От данните виждам, че в училищата вирусът се разпространяваше и то по-бързо отколкото в страната. В училищата започнахме да заразяваме децата повече, отколкото навън. Здравните власти решиха да вземат мерките. Не знам кога ще дойдат тестове. Ние не участваме в търговете и не контактуваме с дистрибуторите. Министерството на здравеопазването е провело 4 търга за 4.2 млн. теста, като ние сме получили 1.07 млн. теста, които веднага са разпределени, за да осигурим за децата от 1-ви до 4-ти клас тестване до края на следващата седмица. Имаме още 100 000 теста в склада, които се чудим дали да разпространим за тези деца за понеделник, или да изчакаме още един - два дни и ако се появят още тестове, да ги дадем за децата от 5-и и 6-и клас, които не могат да бъдат ваксинирани. Ние всеки ден следим това, което е в склада и се опитваме да го използваме. Виждаме, че тестовете ги няма в склада, а ние сме създали организация за разпространението им, но ги няма. Последният търг на МЗ е до петък следващата седмица. Как да броя тези тестове? Докато не видим тестове в склада, аз дати не мога да кажа“, добави министър Денков.

"Няма причина да променяме ваканциите, защото процесът се води в електронна среда за всички ученици. Има механизми - в края на годината може да се удължи учебната година в рамките до 30 юни. Обмисляме да започнем по-рано следващата учебна година. Най-разумно изглежда това да е първият понеделник на септември, за да наваксаме част от материала“, допълни той.

По думите му в момента има ангажимент да помогне на "Продължаваме промяната“ в коалиционните преговори. Той посочи, че е обнадежден от тези дискусии. Денков уточни, че момента не се водят разговори той да бъде отново министър, но ако му предложат, ще го обмисли.