Българският външен министър взе участие днес в Ню Йорк в срещата на ЕС с Общността на държавите от Латинска Америка и Карибския басейн (ОДЛАК). Срещата бе съпредседателствана съвместно от върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и външния министър на Хондурас и имаше за цел продължаването на междурегионалния диалог и подготовка на Срещата на министрите на външните работи ЕС – ОДЛАК и на предстоящата през 2025 г. Среща на върха на ЕС – ОДЛАК, съобщиха от МВнР. 

Иван Кондов заяви в изказването си на форума, че в днешните сложни обстоятелства партньорството между ЕС и ОДЛАК става все по-силно и по-ефективно, предоставяйки ни инструменти за справяне с общите предизвикателства и за насърчаване на стабилността, развитието и просперитета на нашите страни. 

Външният ни министър подчерта подкрепата на страната ни за всички усилия за по-нататъшно укрепване на отношенията между ЕС и държавите от ОДЛАК в ключови области като търговия, иновации, нови технологии, наука, култура, образование, контакти между хората, изменение на климата и др.

Кондов изтъкна още, че страната ни подкрепя цялостния подход на Пакта за бъдещето, по който се споразумяха преди няколко дни световните лидери в ООН, за подготовка на младите хора за бъдещи предизвикателства, осигуряване на универсален достъп до цифрови постижения и зачитане на човешките права чрез укрепване на глобалното управление и усилията за мир и сигурност. Тези инициативи са от решаващо значение за създаването на справедлив, стабилен и сигурен свят за всички.

По-рано през деня Кондов участва и в срещата на министерско ниво, посветена на спешната ситуация във Венецуела, организирана съвместно от държавния секретар на САЩ и министъра на външните работи на Аржентина.