Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов се срещна с посланика на Украйна Олеся Илашчук, за да обсъдят възможността за почивка и рехабилитация в България на деца, засегнати от войната.

"В резултат на възникналата бежанска вълна от Украйна Министерството на труда и социалната политика (МТСП) предприе редица мерки за предоставяне на подкрепа на украинските бежанци. Тя е в няколко направления – социално подпомагане и социални услуги, интеграция на хората с увреждания, закрила на децата и техните семейства и достъп до пазара на труда на лицата със статут на временна закрила“, каза министър Ивайло Иванов. Той добави, че се проучват възможностите за реализация на идеята украински деца да посетят българското Черноморие.

По време на срещата министърът на труда и социалната политика запозна украинската посланичка и с мерките за закрила на децата в България. "Децата, напуснали Украйна и разселени на територията на България, са специфична група, които се намират в тежка житейска и социална ситуация. Част от тях са непридружени малолетни и непълнолетни“, обясни министър Иванов. Той увери, че във всички случаи, ако има подаден сигнал за дете в риск или нуждаещо се от закрила, се прилага общият ред по Закона за закрила на детето и Правилника за неговото прилагане. Прави се проучване и оценка и се предприемат необходимите мерки за закрила.

В изпратено преди днешната среща писмо министърът на социалната политика на Украйна Оксана Жолнович изрази благодарност към екипа на МТСП за оказаната помощ и подкрепа на украинските деца и семейства с деца и за създаването на безопасна среда за тях.