Лично ще посетя засегнатите от наводненията райони, за да усетят хората, че държавата стои зад тях. Това каза министърът на земеделието Иван Иванов в интервю за предаването "Денят започва“ по БНТ. "Несъмнено обилните валежи допринесоха за критичната обстановка в областите Смолян, Кърджали и Пловдив. Немалка част от проблемите са причинени от повредени съоръжения на "Напоителни системи“. Вчера това беше обсъдено на заседанието на Министерски съвет. Днес продължава срещата с областните управители, на която ще присъствам аз, директорът на "Напоителни системи“, както и директорът на дирекцията в Министерството. Това нещо се корени в години изоставяне на сектор "Напояване“. Проблемите са натрупани в обем, за който трябва да намерим изход в много кратък срок. Работи се по въпроса. Чакаме да спаднат водите. Работи се по възстановяване на дигите, където това е възможно“, заяви Иванов.

"Всеки земеделски стопанин, който е загубил площи и продукция не трябва да губи време, а да се обърне към съответната общинска служба по земеделие, за да бъде обезщетен. Лично ще посетя засегнатите райони, за да усетят хората, че държавата стои зад тях. Очакваме да намерим изход от тази ситуация и може би да бъдат отпуснати средства от Фонда за бедствия и аварии, за да бъдат възстановени тези съоръжения. За да нямаме следващи бедствия, е важно да изчакаме да спаднат водите и да бъдат възстановени тези защитни съоръжения“, заяви той.

"През годините съм забелязал, че нашето законодателство и подзаконовите нормативни актове отговарят на европейското законодателство. Има несъответствие между това, което е записано, и това, което се изпълнява от съответните длъжностни лица. Поставихме си задача да променим подхода на работа в Министерството, като се даде приоритет на земеделските производители. Искаме да се обръща повече внимание на земеделските производители“, посочи Иванов.

"Напоителни системи“ са неглижирани години наред. Голяма част от съоръженията бяха унищожени и нарязани на скрап, помпените централи и каналите бяха неподдържани. По Плана за възстановяване имаме елемент, който засяга възстановяването на "Напоителни системи“, в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, който е част от ОСП, се работи много усърдно за напояването, защото земеделие без напояване няма как да стане. ЕК е отправила ред забележки за това, че се опитваме да възстановим стари съоръжения, чиято годност е под въпрос. Огромен фокус е насочен към този сектор“, добави той. По думите му немалка част от решенията, които се вземат по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони ще бъдат дадени на Народното събрание, за да има прозрачност при вземането на решения. Според него така Народното събрание ще реши размера на средствата, които ще достигнат до земеделските стопани.

"Нашето земеделие не е в упадък, но има натрупани през годините диспропорции. Имаме изключително добре развит отрасъл. Пустеещи територии няма, дори има битка за парцели и недостиг на земеделски площи. В следващите дни ще започне сериозен скрининг на всички дейности в МЗХГ и всички негови структури. Всякакви заобикаляния на закона ще излязат наяве“, допълни Иванов.

Той каза още, че Министерството има амбициозната задача да направи атрактивно образованието, което е свързано със земеделие, както и да се насочат средства към младите стопани. "Имаме огромен потенциал. Проблемът е липсата на работна ръка. Предстоят ни много разговори в тази посока. До края на седмицата ще бъдат направени срещи с браншови организации и земеделски производители. Трябва да гарантираме разпределението на огромните средства, които чакаме от ЕС за сектор "Земеделие“. Искаме земеделският производител да бъде с горди вдигната глава“, коментира министърът.