Министърът на правосъдието Иван Демерджев взе участие във второто издание на Глобалния диалог на лидериtе на правосъдието – "Трансформиране на правосъдието за жизнеспособен обществен договор“. Домакин е правителството на Латвия, в сътрудничество с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, "Партньорство за отворено правителство“ и "Първопроходници за мирни, справедливи и приобщаващи общества“, съобщиха от Министерство на правосъдието.

"В книгата си "Цивилизацията“ на въпроса "Какво е цивилизация?“ историкът и писател Кенет Кларк отговаря: "Не знам. Не мога да я дефинирам. Но ще я разпозная, когато я видя.“ Тази констатация несъмнено може да се възприеме и по отношение на понятието, което следва да стои в основата на правосъдните ни системи – справедливостта“, заяви министър Демерджиев, който се включи в панела за трансформиране на правосъдието, насочено към гражданите.

Той посочи, че основата на правосъдието са хората и справедливото разрешаване на техните проблеми: "Законността, правната сигурност, ефективните правни средства за защита и съдебен контрол, разделението на властите и равенството пред закона имат пряко въздействие върху живота на всеки гражданин.“

Министърът на правосъдието допълни още, че в последните две години върховенството на правото и независимостта на съдебните системи са изправени пред предизвикателството на пандемията от COVID-19. Това е довело до спешната необходимост от цифровизация на националните правосъдни системи. "Качественото функциониране на съдебната власт по време на криза е от решаващо значение за защитата на тези основополагащи принципи“, каза Демерджиев на форума.

Той обърна внимание, че бързото навлизане на новите технологии трябва да бъде съчетано с гаранции за спазване на основните права на гражданите:

"България си поставя за цел цялостна дигитализация на съдебните производства до 2026 г. Стремежът ни е да се гарантира максимална степен на прозрачност, бързина и ефективност на всеки етап от съдебното производство. Това ще повиши и отчетността на съдебната власт и ще доведе до повишаване на доверието на гражданите и бизнеса.

По думите на Демерджиев по този начин ще се гарантира достъпът до правосъдие, но използването на цифрови технологии трябва да остане допълнителен подпомагащ инструмент, а не да замества стандартните процесуални гаранции за тези, когато нямат достъп до новите технологии.

Министърът информира на участниците във форума, че в България скоро се проведоха парламентарни избори. "Формиращото се мнозинство поставя като свой приоритет съдебната реформа и това ни дава надежда, че тя ще се състои бързо и по възможно най-добрия начин“.