Време е да накараме софиянци да се качат от колите на метрото. Това каза по време на първата копка на новата отсечка на метрото министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, предава "Фокус".

Той разказа интересна случка: "Живея в "Люлин", трябваше да стигна до "Дружба" в пиков час, сутринта към 07:30 часа. Час и пет минути ми костваше пътуването от "Люлин" до "Дружба". Видях нещо много интересно и това беше огромният трафик между "Орлов мост" и връзката със "Ситняково" и Румънското посолство. И ето решението не е никак закъсняло. Точно този трафик ще бъде облекчен със строителството на този лъч от метрото (бел. ред. през кварталите "Слатина" и "Гео Милев" до бул.“Цариградско шосе“). Това ще осигури една по-добра свързаност за добро икономическо развитие на столицата и за по-добър живот на софиянци. Трябва да свикнем да минаваме към зеления екологичен транспорт, каквато е като цяло философията на метрото", коментира Гвоздейков.

По думите му София става все по-голям град и заслужава подобни инвестиции: "Към момента от ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" са инвестирани 883 млн. лв. за изграждане на съоръжението - метро. 106 млн. лв. бяха необходими за инвестиция още от оперативната програма. Беше много трудно самата защита на тази сума, като сума, която е необходима за продължаване строителството на метрото", обясни министърът.

Той изрази надежда инж. Братоев и екипът му да положат максимум усилия тези средства да бъдат усвоени до края на годината и да бъдат съхранени: "На добър час. Надявам се всичко да се случи в срок и да бъде изпълнено по най-професионалния начин. Пожелавам здраве за софиянци и оттук нататък да бъдат клиенти само на "Метрополитен". Успех!"