В проектобюджета е предложена балансирана подкрепа към уязвимите групи, с увеличени социални плащания. Това каза по време на брифинг министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"В проектобюджета е предложена балансирана подкрепа към уязвимите групи с увеличени социални плащания. Увеличението на държавното обществено осигуряване е с 8,3 %, което в цифрово изражение е 1,295 милиарда. Увеличението е бюджета на МТСП е с близо 350 милиона, от които 230 пряко насочени към хората с увреждания. За съжаление, ниските нива на социалните плащания, установени през годините, оставят усещането у хората за несправедливост“, заяви министър Гьоков.

Председателят на комисията по бюджет и финанси в НС Любомир Каримански посочи, че размерът на социалната пенсия за инвалидност се определя в процент от социалната пенсия за старост, както следва:

-За лица с трайно намалена работоспособност, вид и степен на увреждане 100% с чужда помощ – предвиждаме 160 на 100.

-За лица с трайно намалена работоспособност, вид и степен на увреждане 91 до 100% – 140 на 100

- За лица с трайно намалена работоспособност, вид и степен на увреждане 71-90% – 130 на 100.

"Това, което ние в момента правим, е отговор на повечето от исканията, които народните представители са отправили към Комисията, както гражданите“, добави Каримански.