Над 690 000 пенсионери още днес ще получат еднократно допълнително плащане към пенсиите си в размер на 75 лева за това, че доброволно са завършили ваксинационния си цикъл. Това каза по време на брифинг министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, предаде репортер на Агенция "Фокус“. По думите му тази сума могат да получат еднократно до края на месец юни и всички останали пенсионери, без значение на каква възраст са и каква пенсия получават, стига също да завършат своя ваксинационен цикъл.

"С пенсиите за февруари ще бъдат изплатени и допълнителни суми на пенсионерите, които през януари са получавали по-ниска сума от сбора на индивидуалната им пенсия и добавката за COVID – 19 спрямо декември 2021-а. По този начин плащанията им за януари и декември ще се изравнят с тези от края на миналата година. Няма да има нито един пенсионер, който да получава по-ниска пенсия плюс COVID добавката от декември месец. Такива плащания ще има до края на месец юни“, поясни министърът.

По думите му няма размер на индивидуалната пенсия, който да е по-нисък от получавания в края на миналата година, а увеличението на размера на пенсиите е средно с 12.9%. "В пенсионната история през последните години няма такова голямо увеличение в рамките на 1 година", допълни той.

"През февруари към размера на индивидуалната пенсия с преизчисления размер с коефициент на тежест на една осигурителна година от 1.35, ще има още 3 доплащания. Първо, COVID добавка с размер 60 лв, второ – доплащане за февруари за достигане до размера на декемврийската пенсия с индивидуален размер за всяка пенсия, а трето - за януари, за досигане размера на декемврийската пенсия с размер на февруарското плащане“, посочи министър Гьоков.

"В бъдеще ще направим всичко възможно, което не води до прекомерни непреки разходи, за разделяне на пенсиите и изплащане на добавките към пенсионерите, включително и на добавки, които са като антикризина мярка. Смямаме, че ако добавиките бъдат ясно обособени като социални помощи, това ще подчертае техния характер на временна мярка за подпомагане на пенсионерите по време на пандемията. Трябва да е ясно, че пенсията в общия смисъл на понятието, под линията на бедност ще има, тъй като има пенсии, които са отпуснати като осигурително плащане при различни условия. Освен пенсии за осигурителен стаж и възраст, които са с основен принцип към осигурителната система, има и пенсии, несвързани с трудовата дейност, социални пенсии за старост, пенсии за инвалидност, наследствени и други. Има и различни добавки към пенсиите. Към момента няма изплащана индивидуална пенсия за пълен осигурителен стаж и възраст и добавка към нея, по-ниска от линията на бедност“, каза още министърът.