Не може зеленият сертификат да важи за едни сфери, а за други - не. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в интервю за предаването "Здравей, България“ по Нова телевизия. "Рано или късно ще се наложи да уравним нещата. Българите се съпротивляват за сертификата, защото не разбират за какво става на въпрос. Те го свързват пряко с ваксинирането. 90% от сертификатът е за ваксиниране, но документът обаче важи и за преболедували, и за хора с антитела. Нещата не са еднозначни и лесни. Работим в тази посока, но трябва да се наблегне да регламентирането на дистанционната работа и как се съвместява сертификатът с трудовите права. Някои неща трябва да се изяснят преди да се въведе навсякъде", заяви Гьоков. По думите му зеленият сертификат не може да бъде условие за получаване на социални помощи.

Според него бизнесът би се съгласил с въвеждането на зеления сертификат, защото единствената му цел е да се избегне следваща нова вълна. "За бизнеса е много по-опасно ново затваряне. Трябва да се направи ваксинационна кампания. Българинът трябва да бъде убеждаван, а не насилван", поясни Гьоков.

Министърът заяви, че всички, които отговарят на условията за енергийно подпомагане, ще получат средства, ако цента на парното се повиши от 1 януари. "Цената на тока може да бъде ограничена чрез мораториум върху тарифите. Държавата има механизми за контрол над цената на тока. През последните месеци се разшири кръгът на хората, които получават енергийни помощи. В момента това са 290 000 човека. Не сме имали толкова много досега. Това стана заради разширяване на критериите за получаване на тази помощ. Ако са други членовете на КЕВР, цените биха могли да бъдат други. Вместо да се обединяваме, се разединяваме. Да не изпадаме в конспиративни теории, но може да бъде урегулирана цената на тока. В България независимите хора са много малко“, заяви Гьоков.

По думите му безплатни детски градини и учебници са една средносрочна мярка на новото правителство. Според него това струва около 200 - 205 млн. лв. и е по-скоро дребен проблем. "По-скоро от следващата учебна година това може да бъде регулирано законово. Една част от решенията са дело на общинските съвети, но няма да има политика, за която да не е осигурено финансиране. Ще действаме внимателно, за да нямат хората притеснения, като чуят, че нещо е безплатно", каза още той. Според него няма да е честно да има безплатни детски градини, а да не бъдат компенсирани родителите, чиито деца не са приети. По думите му ще се помисли как да се осигурят стимули и компенсации за тези хора. Гьоков каза още, че се предвижда да се отделят и средства за нови детски градини.