Чрез въведената промяна в мярката 60/40 се подобрява нейната ефективност. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков от трибуната на Народното събрание в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Деница Сачева за това каква е ефективността на мярката за първото и второто полугодия на 2021 г. , предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"Запазените работни места по мярката 60/40 за периода от 1 януари-30 юни 2021 г. са 207 407, а изплатените средства за 723 милиона 400 хиляди. С промяната в мярката изискванията за намаляване на приходите от продажни за предоставяне на подкрепа са диференцирани на 40% за получаване на подкрепа от 60/100 и 30% за получаване подкрепа в размер 50/100 от осигурителния доход и от дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя на всеки работник или служител. През периода 1 юли-31 декември 2021 г. запазените работни места са 150 926, а изразходваните средства са 324 милиона 700 хиляди. Изчисленията показват, че намалението в изплатените средства през второто полугодие на 2021 г. спрямо първото е с около 55%, а намалението в броя на запазените работни места е 27%. По този начин чрез въведената промяна се подобрява ефективността на мярката“, каза още той.

Гьоков посочи, че е отчетен ръст на заетостта на тримесечна база през второто и третото тримесечие на 2021 г. и спад на регистрираната безработица на месечна база на февруари 2021 г. и на годишна база от месец март 2021 г.

"Мярката продължава да се прилага в условията на възстановяваща се икономика“, добави министърът.

Деница Сачева препоръча възможно най-бързо да бъде обсъден нов дизайн на мярката 60/40.

"Имаме намаляване на подкрепата, която се ползва в момента предвид новите условия. Във времето, в което тази мярка беше направена като дизайн и действаше, трябваше да се бори единствено и само с последствията от КОВИД-19. В момента обаче имаме галопиращи цени на електроенергията, на газа, на материалите за производство. Това, което се случва в крайна сметка води до увеличаване на цените на самите стоки и услуги. За в бъдеще и искам да ви обърна внимание, че няма как, ако цените на производител са нараснали средно с 31%, при този ръст от началото на 2022 г. мярката да се прилага, защото фирмите няма да могат да покажат подобен спад в оборота. Бих препоръчала колкото се може по-бързо да обсъдите нов дизайн на мярката с работодателските организации, като съответно има много ясни правила до кога ще продължи тази подкрепа, защото освен с пандемията, трябва да се борим с други неблагоприятни условия“, заяви Сачева.